Rotterdamse boeken.......en meer....

 

Diverse titels.......
Historische Stadsbibliotheken...... In november 2016 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen Historische stadsbibliotheken in Nederland.

Studies over openbare stadsbibliotheken. Aanleiding voor het boek was de viering in 2014 van het 450-jarig bestaan van de Librije in Zutphen. Het verschijnt als deel XVIII in de ‘Nieuwe Reeks’ van Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB).

Holland-Amerika Lijn...... In april 2016 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen - Holland-Amerika Lijn.

Geschiedenis van een rederij van Nico Guns.
Deze rijk geïllustreerde uitgave bevat talrijke nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen en schetst de glorierijke jaren van Nederlands meest bekende rederij. Holland-Amerika Lijn is een compleet naslagwerk voor iedereen die belangstelling heeft voor de uitermate boeiende historie van de glorierijke Nederlandse koopvaardij.

Boekuitreiking Katendrecht...19-09-2015 Katendrecht in woord en beeld in fraai boekwerk

19 september 2015 - ‘Het patronaat de RK-gemeenschap van Katendrecht’ is de titel van het fraaie boekwerk dat Willem van Meer zaterdag 19 september presenteerde. Dat gebeurde tijdens een drukke reünie voor ex-kapenezen in Verhalenhuis Belvédère van onder anderen de kunstenaars Linda Malherbe en Joop Reijngoud, de culturele huiskamer van huidig Katendrecht.
Tachtig bezoekers waren van heinde en verre gekomen om het mee te maken.
Katendrecht.... De op Katendrecht geboren en getogen Willem van Meer laat de arbeidershistorie van zijn geboortegrond herleven in een bijzonder boekwerk met als titel ‘Het patronaat en de rk-gemeenschap van Katendrecht’.
Bijzonder is ook het hartelijke voorwoord van burgemeester Ahmed Aboutaleb.
In een ‘Ten geleide’ reconstrueert auteur Van Meer: ”Ons verleden is onuitwisbaar verbonden met het heden en uit respect heb ik onze geschiedenis verwoord. Het laat zien hoe rijk we waren, want als kind had ieder van ons twee huizen.
In het eerste huis woonden wij met onze ouders, broers en zusters en het patronaat was het tweede huis.”
HAL - ss Rotterdam.... Al in 1938 kregen ontwerpers van de Holland Amerika-Lijn de opdracht voor een 'running mate' van de beroemde Nieuw Amsterdam.
Door het uitbreken van WOII volgde pas in 1955 de bouwopdracht voor een luxe turbinestoomschip.
Uitgangspunt van het unieke ontwerp was dat het schip zowel voor trans-Atlantische passage (in twee klassen) als voor cruises te gebruiken zou zijn.
De Rotterdam – het vijfde HAL-schip met deze naam – werd het vlaggenschip van de Nederlandse koopvaardij.

De IJzeren Eeuw.... Met De IJzeren Eeuw zal opnieuw een stuk Nederlandse geschiedenis op multimediale wijze tot leven worden gebracht.
In april 2015 gaat, in navolging van de succesvolle serie De Gouden Eeuw, de nieuwe NTR/VPRO geschiedenis-serie De IJzeren Eeuw van start. Met meer dan 900.000 kijkers per aflevering en 17.000 verkochte boeken was De Gouden Eeuw een overweldigend succes dat De IJzeren Eeuw wil evenaren. Naast een 13-delige tv-documentaire met opnieuw Hans Goedkoop als presentator, een jeugdserie én een tentoonstelling in het Amsterdam Museum verschijnt bij WalburgPers dit bijbehorende fraai geïllustreerde boek.
Nederlandse Ondernemers....laatste deel Op 25 november 2014 verschijnt het zesde en laatste deel in de reeks Nederlandse ondernemers 1850-1950.
Het zesde deel in de serie geeft een overzicht van de 50 meest invloedrijke ondernemers uit Rotterdam, leidende figuren, die zowel van economisch als maatschappelijke betekenis zijn geweest voor de stad. De serie is een uitgave van uitgeverij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met onderzoeksbureau Stad en Bedrijf te Rotterdam.
De redactie wordt gevoerd door Joop Visser, Matthijs Dicke en Annelies van der Zouwen.
Topstukken Maritiem Museum.... Op 1 oktober 2014 verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers het boek Topstukken.
Maritiem Museum Rotterdam. Het boek bij de gelijknamige tentoonstelling van het Maritiem Museum Rotterdam toont de meest bijzondere en unieke stukken uit de eeuwenoude museumcollectie.
Gedistilleerd in Overschie.... Museum legt historie vast in nieuwe boeken
Museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven’ timmert op tal van fronten aan de historische weg. De recente uitgave van twee boekwerken en een derde en vierde op komst bezorgt het Overschiese boekenfront een fikse uitbreiding.
Een bijzondere uitgave is ‘Gedistilleerd in Overschie’, geschreven en samengesteld door Robert van Ee met hulp van Leo Kool, John van den Berg en Michel Carree van het museum.
Brabantse Dorp..... De Hongerwinter van 1944 ligt zeventig jaar achter ons en is een dieptepunt in de geschiedenis van Nederland. Een hoogtepunt in de jongste historie van de Rotterdamse wijk Charlois de zestigste verjaardag van het Theater Zuidplein. Op 1 september 1954 gingen onder de naam Groote Schouwburg aan het Zuidplein de deuren open. Later werd de naam van de schepping van architect Sybold van Ravesteyn gemoderniseerd in Theater Zuidplein. Kinderen van het aangrenzende – in 1941 gebouwde - Brabantse Dorp waren met hun toneelvereniging De Vriendenkring betrokken bij de openingsfeestelijkheden met het stuk ‘De Rattenval’. Het was een zogeheten ‘nooddorp’, gebouwd in de toen ongerepte Charloise Polder voor slachtoffers van het Duitse bombardement op dinsdag 14 mei 1940.
Heijplaat in Oorlog / Heijplaat in Vrede... Wat ooit begon met een gesprekje tussen twee oudere bewoonsters van Heijplaat over de werkzaamheden van hun mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is uitgegroeid tot drie indrukwekkende boeken.
Het derde deel heet ‘Heijplaat in oorlog, Heijplaat in vrede’ met als ondertitel ‘Over de aanval, de bezetting, de bevrijding en het project Jonge Vrede’.
Het werd woensdag 18 december gepresenteerd door de schrijvers en amateurhistorici Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor in basisschool ‘De Klaver’ in het centrum van tuindorp Heijplaat.

Rotterdams Molenboek deel 2..... De molens van Schiedam zijn bijzonder, behoren tot de hoogste ter wereld en vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Ooit maalden 217 molens in de regio Rotterdam, van kleine schelpmolens tot grote stenen baliemolens. Ze hebben een plek gekregen in twee delen van het ‘Groot Rotterdams Molenboek’, geschreven en samengesteld door Hans van Krimpen en Arnoud Voet, tevens de uitgever.

Deel 2 verscheen zaterdag 14 december in korenmolen ‘De Zandweg’ van Leendert Sprong, die veertig jaar molenaar is van de bovenzeiler aan de Kromme Zandweg in Charlois.

Nederland in 7 overstromingen..... Op 20 november 2013 verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek Nederland in 7 overstromingen van de hand van Leontine van de Stadt met een voorwoord van Frank Westerman. Het rijk geïllustreerde boek maakt deel uit van een project dat o.a. bestaat uit een 7-delige TV-serie van de NTR en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.
De TV-serie Nederland in 7 overstromingen wordt gepresenteerd door Frank Westerman en is vanaf 13 december 2013, elke vrijdag om 21.10 uur te zien bij de NTR op Nederland 2
Hoogtij..... Hoogtij. Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak onder redactie van Sjoerd de Meer en Joost Schokkenbroek is een gezamenlijke productie van het Maritiem Museum Rotterdam en Het Scheepvaartmuseum Amsterdam wordt uitgegeven door Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen.
De feestelijke presentatie van het boek vindt plaats op 29 november 2013 tijdens de 21ste editie van het Museumsymposium in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.
Machtsstrijd om Malakka..... In november 2013 verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek Machtsstrijd om Malakka. De reis van VOC-admiraal Cornelis Cornelisz. Matelief naar Oost-Azië, 1605-1608 ingeleid en bezorgd door maritiem historicus Leo Akveld. De uitgave wordt gepresenteerd op zaterdag 16 november in het Havenmuseum te Rotterdam. Machtsstrijd om Malakka is een uitgave van de Linschoten-Vereeniging en Uitgeverij Walburg Pers en verschijnt als deel 112 in de reeks Werken van de Linschoten-Vereeniging.

Ondernemers uit Noord- en Zuid-Holland - 1850 - 1950 Op dinsdag 12 maart 2013 wordt in Den Haag het vierde deel in de serie Nederlandse Ondernemers 1850-1950 gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Bernard Wientjes, voorzitter van VNO NCW. De serie is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met Stad en Bedrijf.
Rotterdamsche Lloyd - Schepen van ‘De Lloyd’ In de derde week van maart 2013 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Rotterdamsche Lloyd - Schepen van ‘De Lloyd’ in beeld van Ronald van Rikxoort en Nico Guns.
De geschiedenis van de Rotterdamsche Lloyd blijft intrigeren. Ook al bestaat de rederij als zodanig niet meer, toch hebben veel mensen nog steeds grote belangstelling voor wat er onder de directie van ‘de heeren Ruys’in Rotterdam en op diverse plaatsen elders ter wereld allemaal werd gepresteerd.

Erepenning voor Rein Wolters..... Erepenning van Overschie voor boeken en inzet Rein Wolters

De deelgemeente Overschie heeft auteur/journalist Rein Wolters bedacht met een erepenning en draaginsigne. De auteur (66) kreeg de hoge onderscheiding vrijdag 23 november bij de presentatie van zijn vijftigste historische boek, met als titel ‘Momenten uit de Overschiese samenleving - 4 ’.  De overhandiging en het opspelden geschiedde in het gastvrije museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven’ door deelgemeentevoorzitter Kees van der Meer.
Overschiese Samenleving....deel 4 "Momenten uit de Overschiese Samenleving"

Het vierde en tevens laatste deel van de boekenreeks ‘Momenten uit de Overschiese samenleving’ van auteur Rein Wolters en uitgeverij Arnoud Voet is gereed en verschijnt vrijdag 23 november tijdens een gezellige middag in ‘De Melkfabriek’ van het gastvrije museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven‘.

Adrie Troost onverbloemd...... Adri Troost onverbloemd over zijn leven in boek ‘Met de Muziek mee’.......

Als vader Troost er nog zou zijn, zou hij trots zijn op zoonlief Adri. Sinds hij uit de korte broek is - en Rotterdammer was geworden - is hij actief als musicus, organisator, entertainer, promotor, geluidstechnicus, producent, presentator en vlieger in de lichte luchtvaart. Jaren achtereen was hij met eigen en andere orkesten op tournee door Nederland, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland.

Historie Sint Franciscus Gasthuis... 'Historie Sint Franciscus Gasthuis' vastgelegd in fraai boekwerk........

Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam heeft de respectabele leeftijd van 120 jaar bereikt.  Voor Aad Koster, Annemiek Kunen, Cees Commerell en Pierre Pijpers was dat reden voor het schrijven en samenstellen van een fraai boekwerk: ‘Sint Franciscus Gasthuis 1892 – 1912’. Het eerste exemplaar is voor Zuster Agnita.

Groot Rotterdams Molenboek..... ‘Groot Rotterdams Molenboek’ uniek document......

Windmolens zijn er in alle soorten en maten en ze hebben gemeen dat ze zonder uitzondering bijzondere monumenten van kracht en techniek zijn. Hans van Krimpen, Koos Rotteveel, Bas Koster en uitgever Arnoud Voet hebben gemeen dat ze in veel toonaarden molenliefhebbers zijn.  In deel 1 van ‘Groot Rotterdams Molenboek – Windmolens in Rotterdam door de eeuwen heen’ vertolken en illustreren ze bijzonderheden van vele tientallen al of niet verdwenen molens aan de noordkant van de Nieuwe Maasoever.


Bestuurscultuur op het Hollandse platteland De veranderende bestuurscultuur op het Hollandse platteland in de 17de en 18de eeuw

Op dinsdag 26 juni aanstaande hoopt Arjan Nobel te promoveren aan de Universiteit van Leiden op zijn onderzoek naar de bestuurlijke veranderingen, de dynamiek in de bestuurscultuur en de horizon van de dorpsbestuurders in de zeventiende en achttiende eeuw. Dit gebeurt aan de hand van een goed gedocumenteerde casus: de ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, gelegen ten zuidwesten van Dordrecht. Binnen de grenzen van deze heerlijkheid lagen twee kleine dorpen: Klaaswaal en Numansdorp.
Het proefschrift heeft geresulteerd in het boek Besturen op het Hollandse platteland, Cromstrijen 1550-1780 dat bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen verschijnt.

De Stem van Rotterdam..... ‘De Stem van Rotterdam – 60 jaar muziek aan de Maas’

ROTTERDAM, 22 februari 2012 – Rotterdam grossiert al decennia in muzikaal en theatertalent. Of het nou het Ahoy is, de Doelen, het Feyenoord Stadion of Lantaren/Venster, de Maasstad biedt een podium voor lokaal en (inter)nationaal talent. Het boek ‘De Stem van Rotterdam’ biedt voor het eerst een visueel overzicht van de artiesten die Rotterdam hebben als geboortestad, of anderzijds nauw verbonden zijn met de regio. Met o.a. Joke Bruijs, André van Duin, Loes Luca, Paul de Leeuw en vele anderen. Eén voor één vertellen zij hun persoonlijke herinneringen aan Rotterdam, hun jeugd, de invloeden die hun muzikale talent hebben bepaald en hun visie op de stad toen en nu. Eerlijk en met veel humor.

Hoek van Holland in fraai boek.... Hoek van Holland....
Veel mensen hebben er nauwelijks weet van, maar Hoek van Holland is toch heus een wijk van Rotterdam met – hoe lang dat nog duurt – sinds 1973 een eigen deelgemeentebestuur.
40 jaar Zeskamp & 30 jaar steppen...... Veertig jaar Zeskamp en Steppen vastgelegd in bijzonder omkeer-dubbel-boek....

Een prachtig boek en historisch document met ruim 114 bladzijden vol mooie, ontroerende verhalen, leuke anekdotes en meer dan 150 prachtige authentieke zwartwit en kleurenfoto's uit de roemruchte begin jaren van de NVRV televisie zeskampen in Rotterdam-Ahoy en Groningen, Spel zonder Grenzen, de tientallen (Sport)zeskampen, survivals, Onderwaterhardloopwedstrijden en de Goed doelactiviteiten van de New Yorksteppers.


Geschiedenis van Rotterdam.... Geschiedenis van Rotterdam is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam en de Rotterdamse Musea.
Geschiedenis van Rotterdam......De canon van het Rotterdamse verleden....
Overschie deel 3...... Op 11 november verschijnt in combinatie met de expositie het 112 pagina’s en ruim honderd foto’s bevattende boek
"Momenten uit de Overschiese samenleving – 3"
  met daarin één hoofdstuk met veertig bijzondere foto’s over de historie van De Combinatie.
Biografie over Jo Otten.... Op 30 september 2011 is verschenen na ruim zeven jaar onderzoek de langverwachte biografie van de Rotterdamse schrijver Jo Otten (1901-1940)
Rotterdam 2040 .... Rotterdam 2040, een boek waarin Gyz La Rivière filosofeert over de toekomst van Rotterdam.
Gyz La Rivière doet dit aan de hand van de goeie en slechte dingen uit het bijzondere verleden van zijn lievelingsstad.
Overschie deel 2.... Niemand minder dan Lee Towers presenteert vrijdag 22 oktober 2011 het tweede deel van de driedelige serie ‘Momenten uit de Overschiese samenleving’ van Ada van Noordwijk en Rein Wolters, uitgegeven door Arnoud Voet te Capelle aan den IJssel.

Het meisje met wie het nooit wat werd Het meisje met wie het nooit wat werdeen novelle voor volwassenen – geeft een mooi tijdsbeeld van naoorlogs Rotterdam, gedocumenteerd met divers beeldmateriaal.....
Boek....Henk Hartog.....deel 1 Stadsfotograaf Henk Hartog  geëerd met boek én expositie in museum De Dubbelde Palmboom.....2010
Jaap Valkhoff....Diep in mijn Hart... Jaap Valkhoff......"Diep in mijn Hart"  De liedjes van Jaap Valkhoff zitten bij velen nog diep in het hart.
Boek....Henk Hartog....deel 2... Henk Hartog (1939-2002) was ruim veertig jaar freelance persfotograaf én vaste fotograaf van het gemeentebestuur van Rotterdam.
Hij diende vijf burgemeesters, onder wie Wim Thomassen (1965-1974) en André van der Louw (1974 – 1981)

 

Rotterdam toen en nu