Katendrecht.....19 september 2015

Terug naar Boeken Index

Katendrecht in woord en beeld in fraai boekwerk.....

 

‘Het patronaat de RK-gemeenschap van Katendrecht’ is de titel van het fraaie boekwerk dat Willem van Meer zaterdag 19 september presenteerde.
Dat gebeurde tijdens een drukke reünie voor ex-kapenezen in Verhalenhuis Belvédère van onder anderen de kunstenaars Linda Malherbe en Joop Reijngoud, de culturele huiskamer van huidig Katendrecht.
Tachtig bezoekers waren van heinde en verre gekomen om het mee te maken.
Ook de gepensioneerde 79-jarige priesters Chris Ruijs en Inno Pensioen, die levendig vertelden over hun optrekken met de toenmalige jeugd van Katendrecht in het Overijsselse Beuningen.
”Het was een heerlijke tijd als afsluiting van onze min of meer opgesloten studieperiode voor het priesterschap van twaalf jaar in het seminarium in Haarlem,’’ memoreerde Inno Pensioen. Hij doelde op de vier weken dat hij in de jaren vijftig als vrijwilliger mee was naar het onafgebroken vier weken durende jeugdkamp in Beuningen. ”Een onvergetelijke tijd,’’ vulde Chris Ruijs aan.

Er namen zo’n honderd kinderen van het Rotterdamse schiereiland aan deel, nu ruime zestigers en zeventigers die het – gezien hun verhalen - nog goed voor ogen hebben.
Willem van Meer legde het allemaal vast in woord en illustreerde het boek met 160 foto’s in zwartwit en kleur.
De nadruk van zijn boek ligt nu eens niet op de prostitutie, maar op het rk-bolwerk dat Katendrecht was geworden door toedoen van de parochie Margaretha Maria Ala Coque en Fidelis Patronaat.
De kerk was gevestigd aan de Rechthuislaan en menig kind van de Kaap kreeg er in die tijd sociale en maatschappelijke trekken met de paplepel ingegoten. Het jaarlijkse kamp – er zijn er tien gehouden, de laatste in 1962 – en het andere clubwerk was er onderdeel van.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb schreef het voorwoord en hij merkt terecht op dat Katendrecht een rijke historie kent.
”Het bekendst zijn natuurlijk de ‘ruige’ verhalen over de havenstakingen, de komst van de Chinezen en de opkomst en ondergang van de rosse buurt.’’

Het eerste exemplaar van het boek schonk Willem van Meer aan Dichtbij-meeschrijver en auteur Rein Wolters ‘voor zijn geweldige medewerking aan de totstandkoming van mijn boek’.
Het boek (isbn 978.94.6299.164.4) is een eigen uitgave, kost 15 euro en is te bestellen via whvanmeer@chello.nl of telefonisch 0649-215698 of 0180-420629.
Zie ook www.katendrechters.nl

Rotterdam toen en nu