Nederlandse Ondernemers.....

Terug naar Boeken Index

De IJzeren Eeuw

Het begin van het moderne Nederland

Hans Goedkoop en Kees Zandvliet

Met De IJzeren Eeuw zal opnieuw een stuk Nederlandse geschiedenis op multimediale wijze tot leven worden gebracht.
In april 2015 gaat, in navolging van de succesvolle serie De Gouden Eeuw, de nieuwe NTR/VPRO geschiedenis-serie De IJzeren Eeuw van start.
Met meer dan 900.000 kijkers per aflevering en 17.000 verkochte boeken was De Gouden Eeuw een overweldigend succes dat De IJzeren Eeuw wil evenaren. Naast een 13-delige tv-documentaire met opnieuw Hans Goedkoop als presentator, een jeugdserie én een tentoonstelling in het Amsterdam Museum verschijnt bij WalburgPers dit bijbehorende fraai geïllustreerde boek.

Anders dan de zeventiende, Gouden Eeuw, ontbeert de negentiende in ons land een roepnaam. Toch draagt ze er zelf één aan.
Het is de eeuw, zo heet het al in 1841, van treinen en bruggen en stoommachines, en dat allemaal met dank aan één metaal.
Heden ten dage is het ijzer even onmisbaar voor onze behoeften als de lucht, het water en het vuur. De eeuw, waarin wij leven, kan met regt de ijzeren eeuw worden genaamd.

De IJzeren Eeuw werpt een frisse blik op een tijd die al te lang is afgedaan als saai en burgerlijk. Een riant geïllustreerd publieksboek, aansluitend op twee televisieseries en een tentoonstelling, richt het oog juist op de indrukwekkende vernieuwingen van toen.
De vaar- en spoorwegen die werden aangelegd. De opkomst van de industrie. De emancipatie van vrouwen, arbeiders, katholieken en protestanten. De opkomst van toerisme en sport. De bloei van de wetenschap, die vijf Nobelprijzen opleverde.
De komst van de monarchie en van een grondwet die nog steeds de basis vormt van de huidige. De IJzeren Eeuw laat het begin zien van een tijdperk van onophoudelijke innovatie en versnelling. Het begin van ons moderne Nederland.

Over de auteur(s)
Hans Goedkoop (1963) is historicus en tv-presentator van onder meer Andere Tijden, De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw.
Kees Zandvliet (1953) is historicus en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
Beide auteurs namen samen eerder de succesvolle uitgave De Gouden Eeuw voor hun rekening.

Het boek ISBN: 978.90.5730.341.8  telt 192 pagina's.... Prijs € 39,50

Rotterdam toen en nu