Lexicon van Overschie.....

Terug naar Boeken Index

Museum legt historie vast in nieuwe boeken.....

Museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven’ timmert op tal van fronten aan de historische weg. De recente uitgave van twee boekwerken en een derde en vierde op komst bezorgt het Overschiese boekenfront een fikse uitbreiding. Een bijzondere uitgave is ‘Gedistilleerd in Overschie’, geschreven en samengesteld door Robert van Ee met hulp van Leo Kool, John van den Berg en Michel Carree van het museum.

In het kleurrijke en rijk geïllustreerde boekje doen ze op 98 pagina’s uit de doeken hoe Overschie én gedistilleerd door de jaren heen een band kregen en hoe die ook weer is verdampt. Uiterst leerzaam en leesbaar over een onderwerp dat altijd onderbelicht is gebleven. Overigens is het alweer de derde pennenvrucht van de 74-jarige Van Ee, die zich, hoewel hij en zijn vrouw An al 35 jaar in Overschie wonen, zich nog altijd een import Overschieër voelt en zichzelf ook zo noemt.

Daarentegen is museumdirecteur John van den Berg een geboren en getogen Overschieënaar. Ondanks het verschil in de benoeming Overschieër/Overschieënaar vonden de twee elkaar in de goede bedoeling iets van de geschiedenis van Overschie op schrift te stellen Dat gebeurde in ‘Lexicon van Overschie – Grepen uit de geschiedenis van een eeuwenoud dorp’. Voor een klein gezelschap werd het tegelijk gepresenteerd in ‘De Melkfabriek’ van het museum en beklonken met onder meer een glaasje kruidenlikeur. Ook de 157 pagina’s van het ‘Lexicon’ zijn mooi geïllustreerd met veel foto’s in zwart-wit en ook een soort protest tegen de aantasting van de historische archeologie door plannen om de waterloop van de Schie te verleggen.

‘Lexicon van Overschie’ (isbn.9789059727977)kost 19,50 euro en ‘Gedistilleerd in Overschie’ (isbn.9789081782128) 12,50 euro. Beide boeken zijn te koop in het museum of bij boekhandel Bensmann en Blankstein aan de Burgemeester Baumannlaan 163. Nader informatie www.museumoudoverschie.nl

Later dit jaar hoopt het museum nog twee boeken over de historie van Overschie te presenteren. Een van schrijver Gerard Burger over de geschiedenis van de stadsvernieuwing in Overschie, dat omstreeks 29 september van de persen gaat rollen. Wellicht verschijnt daarna een tweedelig boekwerk ‘Overschie dorp in een wereldstad’ van Stef de Ridder. Hiervoor kan men nu al inschrijven. Van deze auteur /kunstenaar, die eerdere titels op zijn naam heeft staan, zijn thans in het museum schilderwerken te bezichtigen.
Rein Wolters

Rotterdam toen en nu