Heijplaat in Oorlog.....Heijplaat in Vrede.....

Terug naar Boeken Index

Weer oorlogsbrok van Heijplaat in woord en beeld vastgelegd in een prachtig boek......

Wat ooit begon met een gesprekje tussen twee oudere bewoonsters van Heijplaat over de werkzaamheden van hun mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is uitgegroeid tot drie indrukwekkende boeken.
Het derde deel heet ‘Heijplaat in oorlog, Heijplaat in vrede’ met als ondertitel ‘Over de aanval, de bezetting, de bevrijding en het project Jonge Vrede’.
Het werd woensdag 18 december gepresenteerd door de schrijvers en amateurhistorici Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor in basisschool ‘De Klaver’ in het centrum van tuindorp Heijplaat.
Niet toevallig, maar omdat de leerlingen aan het boek meewerkten en ook omdat in hun school 68 jaar geleden Duitse soldaten gelegerd waren.
De Rotterdamse oorlogsfotograaf én Zilveren Camera winnaar Jerry Lampen (ook hoffotograaf van het Koninklijk Huis), kreeg het eerste exemplaar uit handen van deelgemeentevoorzitter Ed Goverde van Charlois.
De PvdA-bestuurder zei vereerd te zijn het boek in handen te mogen stellen van een zo beroemde fotograaf. Hij roemde voorts de auteurs voor hen inzet en het boven tafel brengen van opnieuw een brok ontbrekende historie van Heijplaat.
Niet alleen de oorlogsjaren worden behandeld, maar ook naoorlogse zaken die gelieerd waren en later van de grond kwamen, zoals het openstellen van de Maastunnel en het van stapel lopen van stoomschip ‘Rotterdam’, die nu al enkele jaren in de Maashaven pronkt.

Het bijna 200 pagina’s dikke boek bevat vele tientallen tekeningen en foto’s van deze Rotterdamse wijk vlak voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog.
Nooit eerder gepubliceerde unieke foto’s van gesneuvelde Nederlandse soldaten en bevelhebber van de Luftwaffe Herman Göring op vliegveld Waalhaven, neerstortende vliegtuigen, de door RDM-medewerkers gesaboteerde half gezonken Axenfels langs de kade bij de RDM-werf en vernielde haveninstallaties.
Voor het eerst ook zijn de (oorlogs)tekeningen te zien van de indertijd nog jonge Heijse tekenaar Marinus Boekholt.

Niet te versmaden zijn de bijzondere verhalen van de tieners van toen, nu hoogbejaarde Heijplaters.
Ze nemen de lezer mee naar de periode 1939 – 1946 en onthullen enkele van de tot heden diep weggeborgen geheimen. De schrijvers doen uit de doeken hoe het verder ging met de Britse piloot die na de tegenaanval op vliegveld Waalhaven op 10 mei 1940 als enige zijn vliegtuig wist terug te brengen naar Engeland en lossen na ruim 68 jaar het geheim op van het verraad van verzetsman Arie den Toom, uitbater van het bekende café-restaurant Courzand, en diens medewerkers.
Verder onthullen zij de namen van de drie Charloise jongetjes die op 14 februari 1942, zonder enig ceremonieel vertoon, de goeddeels op de Heijplaat gebouwde Maastunnel openden door er als eersten doorheen te lopen.

Het boek kost 19.00 euro en is te koop via de reguliere boekhandel of bij Stichting Historisch Heijplaat,
roblampen@online.nl of 0624-983919     ISBN: 978.90.820747.0.3

Rotterdam toen en nu