Prachtige Rotterdamse Molenboeken......

Terug naar Boeken Index

Molens regio Rotterdam gevat in twee fraaie boeken......

De molens van Schiedam zijn bijzonder, behoren tot de hoogste ter wereld en vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Ooit maalden 217 molens in de regio Rotterdam, van kleine schelpmolens tot grote stenen baliemolens.
Ze hebben een plek gekregen in twee delen van het ‘Groot Rotterdams Molenboek’, geschreven en samengesteld door Hans van Krimpen en Arnoud Voet, tevens de uitgever.

Deel 2 verscheen zaterdag 14 december in korenmolen ‘De Zandweg’ van Leendert Sprong, die veertig jaar molenaar is van de bovenzeiler aan de Kromme Zandweg in Charlois.
Frank Roos, bestuurslid van de historische vereniging Roterodamum én voorzitter van de Delfshavense molenstichting ‘De Distilleerketel’ én molenaar van de ‘Nooit Gedacht’ in het Zeeuwse Colijnsplaat overhandigde even eerder het eerste exemplaar aan molenaar Leendert Sprong en zijn zoon en opvolger David.
Tientallen molenfanaten applaudisseerden spontaan en complimenteerden de auteurs met het prachtige resultaat van hun 160 pagina’s en enige honderden schitterende illustraties omvattende naslagwerk over de monumenten van kracht en techniek.

Voordat de stoommachine en de elektromotor vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw hun intrede deden, was Nederland als belangrijk en ontwikkeld westers land grotendeels afhankelijk van windmolens. Immers, hoe kon men zonder watermolens wonen in een omgeving die steeds onder water liep , hoe kon je burgers van dichtbevolkte gebieden voldoende voeden als er geen korenmolens waren geweest en hoe konden steden worden gebouw zonder houtzaag- en trasmolens voor de productie van cement. Veel van de huidige welvaart is te danken aan deze bijna geheel verdwenen industrie.

Deel 2 van ‘Groot Rotterdams Molenboek’ toont molens en bijzonderheden van wiekenpanden op de route Schiebroek, Hillegersberg, Kralingen, IJsselmonde, Charlois, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg, Hoek van Holland en Delfshaven.
Het boek beperkt zich niet principieel tot het grondgebied van Rotterdam. Sommige molens die daar net buiten vallen, zijn ook in de tekst opgenomen, zoals de watermolens ten oosten van Terbregge (vallend onder Bergschenhoek), de molens van Capelle aan den IJssel en enkele poldermolens van Ridderkerk.

Boven de drie nog gemeentelijke molens van Rotterdam (De Zandweg, Charlois – De Vier Winden, Hillegersberg - De Ster, Kralingen) hangen overigens donkere voortbestaanwolken sinds bekend is dat het stadsbestuur de exploitatie van de wiekenpanden uit de 18de eeuw wil afstoten.
Frank Roos zei dit geen goede ontwikkeling te vinden. De vreugde rond het verschijnen van het prachtige molenboek werd een tikje overschaduwd door het mogelijk afstoten van de gemeentelijke molens.

Evenals het eerste deel (Rotterdam-Stadsdriehoek, Overschie en een beetje Schiedam) kost het 27,95 euro en is het ook nu weer op bijzondere wijze door Rotterdammer Bart Oppenheimer vormgegeven boek te koop in de reguliere boekhandel of te bestellen via uitgeverijvoet@online.nl of 010-2847362

Rotterdam toen en nu