Nederland in 7 overstromingen......

Terug naar Boeken Index

Nederland in 7 overstromingen
De strijd tegen het water in verleden, heden en toekomst.

Op 20 november 2013 verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers te Zutp hen het boek Nederland in 7 overstromingen van de hand van Leontine van de Stadt met een voorwoord van Frank Westerman. Het rijk geïllustreerde boek maakt deel uit van een project dat o.a. bestaat uit een 7-delige TV-serie van de NTR en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. De TV-serie Nederland in 7 overstromingen wordt gepresenteerd door Frank Westerman en is vanaf 13 december 2013, elke vrijdag om 21.10 uur te zien bij de NTR op Nederland 2.

Voor Nederlanders ligt de watersnoodramp uit 1953 nog vers in het geheugen. Deze stormvloed is echter de meest
recente in een lange reeks overstromingen die Nederland hebben gevormd. Door overstromingen werd Texel een eiland, ontstonden de Biesbosch en de Zuiderzee, verdween de helft van Friesland en verloor Dordrecht haar positie
aan Amsterdam. Van Zeeland tot Groningen en van Nijmegen tot Roermond: overal heeft het water zijn sporen achter gelaten. Het vormt een onlosmakelijk deel van ons culturele erfgoed.

In 7 hoofdstukken wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste overstromingen van de afgelopen 1000 jaar.
Beginnend met de Allerheiligenvloed van 1170 die de Zuiderzee vormde en eindigend bij de EDO, de Ergst Denkbare Overstroming in de toekomst, die de waterbeheerders hanteren om Nederland veilig en droog te houden.
Met het naar boven halen van talloze vergeten aspecten van de Nederlandse watersnoodcultuur wordt geprobeerd te achterhalen hoe en in hoeverre de strijd tegen het water de identiteit van de Nederlanders heeft bepaald.

Leontine van de Stadt is televisieprogrammamaker en kunsthistorica. Zij schrijft televisieconcepten over natuur, landschap en cultuur.
Zij schreef ook het concept voor de televisieserie Nederland in 7 overstromingen.

Leontine van de Stadt, Nederland in 7 overstromingen, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.953.3, prijs € 29,95 – 176 pagina's

Rotterdam toen en nu