Ondernemers uit Noord- en Zuid-Holland.....

Terug naar Boeken Index

Ondernemers uit Noord- en Zuid-Holland
Van Bruynzeel tot Sijthoff

Op dinsdag 12 maart 2013 wordt in Den Haag het vierde deel in de serie Nederlandse Ondernemers 1850-1950 gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Bernard Wientjes, voorzitter van VNO NCW. Het vierde deel geeft een overzicht van de 50 meest invloedrijke ondernemers uit de provincies Noord en Zuid-Holland, leidende figuren, die zowel van economische als maatschappelijke betekenis zijn geweest voor hun stad, regio of zelfs het hele land.
De serie is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met Stad en Bedrijf.
De redactie wordt gevoerd door Joop Visser, Matthijs Dicke en Annelies van der Zouwen.

Terwijl van de arbeidersbeweging al jaren een meerdelig biografisch woordenboek bestaat, ontbrak tot nog toe een dergelijk goed gestructureerd overzicht van Nederlandse ondernemers. Noord- en Zuid-Holland is het vierde deel van de zesdelige, rijk geïllustreerde serie Nederlandse Ondernemers 1850-1950. Per deel (regio) worden de 50 belangrijkste ondernemers en ondernemersfamilies beschreven uit de periode dat Nederland omschakelde van een agrarische en op handel gebaseerde economie, naar een industriële samenleving. De hoofdrolspelers in dit veranderingsproces komen in dit boek eindelijk in beeld als groep en als individuen met een menselijk gezicht.
Gekozen is voor leidende figuren, die zowel van economische als maatschappelijke betekenis zijn geweest.
In de biografieën worden de ondernemers nadrukkelijk gekoppeld aan de geschiedenis van de regio, waarin ook vaak bepaalde sectoren geconcentreerd zijn.
In dit deel komen onder anderen de volgende ondernemers aan bod: Bruynzeel, Droste, Duyvis, Honig, Heijn, Verkade, Deterding, Cochius, Fokker, Lips, Van Marken, Nolet, Volker en Sijthoff.

Dr. Joop Visser (1940), drs. Matthijs Dicke (1972) en drs. Annelies van der Zouwen (1978) zijn respectievelijk als adviseur, directeur en projectleider verbonden aan onderzoeksbureau Stad en Bedrijf in Rotterdam.

Joop Visser e.a., Nederlandse Ondernemers 1850–1950.
Noord- en Zuid-Holland, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.885.7, prijs €39,50 – 424 pagina's.

Rotterdam toen en nu