Rotterdamsche Lloyd......

Terug naar Boeken Index

Rotterdamsche Lloyd
Rederijgeschiedenis in woord en beeld.....

In de derde week van maart 2013 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Rotterdamsche Lloyd - Schepen van ‘De Lloyd’ in beeld van Ronald van Rikxoort en Nico Guns.
De geschiedenis van de Rotterdamsche Lloyd blijft intrigeren. Ook al bestaat de rederij als zodanig niet meer, toch hebben veel mensen nog steeds grote belangstelling voor wat er onder de directie van ‘de heeren Ruys’in Rotterdam en op diverse plaatsen elders ter wereld allemaal werd gepresteerd.

Die interesse is niet zo verwonderlijk, want het was een krachtig ‘familiebedrijf’ met een fascinerende, langdurige historie en met tal van prachtige, gevarieerde schepen. De ‘mail- en cargabooten’ van de Rotterdamsche Lloyd en later de vracht- en passagiersschepen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd hadden weliswaar een
ietwat grijze uitstraling door hun rompbeschildering.
Evenwel, het fris-contrasterende wit-zwart-rose van hun opbouw, schoorstenen en masten, alsmede het dapper wapperende rood-wit-blauw van hun blokjesvlag, en voorts hun kleurrijke maritieme belevenissen maakten veel goed. Daarom zijn zij nog steeds dankbare onderwerpen om te schilderen en te beschrijven. Dit boek gaat over veertig van die interessante schepen uit de boeiende historie van de (Koninklijke) Rotterdamsche Lloyd (K)RL.
Zij zijn als Lloyd-representanten gelijkmatig over de gehele geschiedenislijn van de rederij(en) verspreid. Aan de hand van veertig momentopnamen in aquarelvorm en evenzoveel beknopte scheepsbiografieën vormen zij samen een kleurrijke Lloyd-vlootschouw.
En tussen de regels door komt er ook nog heel wat rederijgeschiedenis aan de orde.

Ronald van Rikxoort studeerde aan de kunstacademie. Al vele jaren maakt hij toonaangevende maritieme kunst.
Zijn werk, dat impressionistische invloeden bevat, brengt de sfeer van de haven en de zee kleurrijk tot leven.

Nico Guns werd in 1948 in Bussum geboren. Hij studeerde sociale wetenschappen in Leiden. Zijn maritieme
belangstelling gaat vooral uit naar de Nederlandse koopvaardij in de 19e en 20e eeuw. Hij woont in Rijswijk.

Ronald van Rikxoort en Nico Guns, Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Schepen van ‘De Lloyd’ in beeld, Uitgeversmaatschappij
Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.887.1, prijs € 24,95 – 96 pagina's.

Rotterdam toen en nu