Momenten uit de Overschiese Samenleving..... deel 4

Terug naar Boeken Index

Erepenning van Overschie voor boeken en inzet Rein Wolters

De deelgemeente Overschie heeft auteur/journalist Rein Wolters bedacht met een erepenning en draaginsigne. De auteur (66) kreeg de hoge onderscheiding vrijdag 23 november bij de presentatie van zijn vijftigste historische boek, met als titel ‘Momenten uit de Overschiese samenleving - 4 ’.
De overhandiging en het opspelden geschiedde in het gastvrije museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven’ door deelgemeentevoorzitter Kees van der Meer.

Tot de honderd genodigden behoorde ook burgemeester Arnoud Rodenburg van fusiegemeente Midden-Delfland, die het eerste exemplaar kreeg uitgereikt.
Rodenburg werd in 2004 benoemd tot burgemeester van de fusiegemeente, nadat hij eerder ruim twintig jaar – eerst als lid en daarna als voorzitter – bestuurder was van Overschie.
In beide functies had en heeft hij te maken met buurtschap De Zweth, dat deels bij Overschie hoort en deels tot Midden-Delfland. ,,Vandaar mijn uitnodiging aan hem om het eerste boek in ontvangst te komen nemen,’’ verklaarde Rein Wolters, die daarna uitgebreid in het zonnetje werd gezet en tot zijn stomme verbazing werd bedacht met de erepenning. ,,Voor je altijd prima publiciteit over onze deelgemeente, maar bovenal voor het vastleggen van de geschiedenis van Overschie,’’ complimenteerde voorzitter Kees van der Meer.

Rein heeft vijf boeken over Overschie geschreven, twee hiervan samen met Ada van Noordwijk (65) uit Rijsbergen als co-auteur. Zij zet zich haar hele leven al in voor de Overschiese samenleving.
Ze was er kleuteronderwijzeres en nu werkt ze als pr-vrijwilligster in wooncentrum Stadzicht. Ook zij werd bedacht met de Overschiese Penning.
Overigens had Rodenburg van burgemeester Aboutaleb toestemming gekregen om in zijn functie van burgemeester Wolters te mogen toespreken op Rotterdams grondgebied.

Rein Wolters schreef ook twee boeken over Hoogvliet, Poortugaal en Pernis en tot de vijftig die in 27 jaar van de pers zijn gekomen behoren ook zijn standaardwerken ’40 jaar Zeskamp Hoogvliet’, ‘90 jaar Spido in vogelvlucht’ en ‘Overbloemd – negentig jaar Annie de Reuver’. De veelschrijver woonde bijna twintig jaar in Hoogvliet en heeft verzoeken gekregen voor nog een boek over Hoogvliet en omgeving en ook voor een zesde van Overschie. Een boek voor Delfshaven heeft hij eveneens in overweging genomen.
Overigens is het voor Rein Wolters een bijzondere periode. Hij is ook vijftig jaar actief als schrijver en journalist en is ook (bijna) een halve eeuw getrouwd. Hij en zijn Ellie waren 16 en 15 toen ze met toestemming van koningin Juliana in het huwelijksbootje (moesten) stapten. Ze hebben drie kinderen en vier kleinkinderen.
Musicus Adri Troost kreeg tijdens de boekpresentatie open doekjes voor zijn heerlijk nostalgische muzikale intermezzo’s.

Het boek (112 pagina, 120 foto’s) kost 19,95 euro en is te bestellen bij uitgeverij Voet: 010-2847362.

Rein Wolters, Kees van der Meer, Ada van Noordwijk en Ellie Wolters (vlnr) stonden nadrukkelijk in de schijnwerper. Foto’s Adri Troost
Rein Wolters (links) en deelgemeentevoorzitter Kees van der Meer met erepenning en zijn nieuwste boek.
Kees van der Meer, burgemeester Arnoud Rodenburg en Ada van Noordwijk met de erepenning.

Keuvelen onder het genot van een lekker drankje na afloop van de uitreiking en huldiging.

Rotterdam toen en nu