‘Groot Rotterdams Molenboek’ uniek document......

Terug naar Boeken Index

Windmolens zijn er in alle soorten en maten en ze hebben gemeen dat ze zonder uitzondering bijzondere monumenten van kracht en techniek zijn.
Hans van Krimpen, Koos Rotteveel, Bas Koster en uitgever Arnoud Voet hebben gemeen dat ze in veel toonaarden molenliefhebbers zijn.
In deel 1 van ‘Groot Rotterdams Molenboek – Windmolens in Rotterdam door de eeuwen heen’ vertolken en illustreren ze bijzonderheden van vele tientallen al of niet verdwenen molens aan de noordkant van de Nieuwe Maasoever.
Ze voeren de lezer op een denkbeeldige tocht mee langs molens die ooit in het gebied hebben gefunctioneerd of nog staan te pronken.

Tijdens de Nationale Molendag - zaterdag 12 mei - wordt om 13.00 uur in een feestelijke ambiance het eerste exemplaar van het lees-, kijk- en naslagwerk overhandigt aan directeur Leo Endedijk van vereniging ‘De Hollandsche Molen’.
Dat gebeurt bij molen ‘De Speelman’ aan de Overschiese Kleiweg, die uiteraard ook in het boek voorkomt. Iedereen is welkom bij de uitreiking en het laten signeren van een boek dat ter plekke te koop is.
Het is alweer meer dan veertig jaar geleden dat de toen in onbruik geraakte en ‘De Hoop’ geheten molen van de Delftweg naar de Overschiese Kleiweg werd verplaatst om daar in gewijzigde vorm een nieuw leven te beginnen.
De nieuwe naam werd hij ‘De Speelman’, naar de familie die meer dan een eeuw de molen in eigendom had. Na een fikse bouwtijd kwam deze op 30 september 1972 feestelijk in gebruik voor het malen van graan.
Vanaf dat moment had het wiekenpand een monumentale status omdat grote delen van het uit 1712 daterende interieur en het maalwerktuig verwerkt zijn in de nieuwe molenromp.
Deze is prachtig opgemetseld met 180.000 IJsselsteentjes afkomstig van in Friesland afgebroken arbeidershuisjes.
Vorig jaar kreeg ‘De Speelman’, die sinds de verplaatsing eigendom is van de vereniging ‘De Hollandsche Molen’, opnieuw een opknapbeurt.
Het van prachtige foto’s voorziene en zéér gedetailleerde boek is een uitgave van Voet te Capelle aan den IJssel en telt 160 pagina’s en vele tientallen bijzondere foto’s, prenten en plattegronden.

De introductieprijs is 27,95 euro.
Het boek is verkrijgbaar in de reguliere boekhandel, maar ook te bestellen via 010-0102847362, arnoudvoet@online.nl  of 
www.uitgeverijvoet.nl

Rotterdam toen en nu