Hoek van Holland vastgelegd in fraai boek.......

Terug naar Boeken Index

HOEK VAN HOLLAND

Veel mensen hebben er nauwelijks weet van, maar Hoek van Holland is toch heus een wijk van Rotterdam met – hoe lang dat nog duurt – sinds 1973 een eigen deelgemeentebestuur.
Voor uitgever Arnoud Voet uit Capelle aan den IJssel en de Hoekse auteur/samensteller Henk van der Lugt was dat reden er vorige week een heerlijk nostalgisch boek van uit te brengen als twaalfde deel van de reeks ‘Rotterdam door de tijd’.
Uiteraard gaat Henk van der Lugt terug naar de tijd waar zestigers van nu boeiende herinneringen aan koesteren en zich ongetwijfeld zullen vergapen aan de prachtige foto’s die de bekende Rotterdamse fotograaf Jan Roovers (1912-2000) in Hoek van Holland schoot.
Maar ook jongere generaties krijgen door middel van de afbeeldingen en beschrijvingen een indruk van het vroegere dorp en kunnen daardoor beter begrijpen hoe de bestaande situatie tot stand is gekomen.
Hoek van Holland komt al voor op een kaart van omstreeks het jaar 1650.
Het betrof echter slechts een uitstulping in zuidwestelijke richting aan het vasteland bij ’s-Gravenzande. In eerste instantie was het niet meer dan een zandplaat, maar door de jaren heen werd deze steeds breder en er ontstond ook duinvorming. Omdat de monding van de Maas sterk verzandde, werd Rotterdam onbereikbaar voor de scheepvaart.
Pieter Caland kwam daarom in 1858 met zijn plan voor doorgraving naar Hoek van Holland, twee hoofden in zee te bouwen en afdammen van het Scheur. Het zou nog tot 9 maart 1872 duren voordat als eerste zeeschip de Harwichboot ‘Richard Young’ via het nieuwe kanaal het ruime sop kon kiezen.
De arbeiders die de graafwerkzaamheden uitvoerden, vestigden zich aan de noordzijde van deze ‘nieuwe waterweg’ en zo ontstond in de omgeving van de huidige Oude Hoek de eerste bebouwing van het nu ruim 9500 inwoners tellende dorp.

‘Hoek van Holland door de tijd’ telt 112 pagina’s en ruim honderd (vaak niet eerder vertoonde) foto’s in zwart-wit.
Prijs: 19,95 euro.
Wie het boek bestelt via info@uitgeverijvoet.nl krijgt het portvrij thuis gezonden.

Rotterdam toen en nu