Veertig jaar Zeskamp en Steppen vastgelegd in bijzonder omkeer-dubbel-boek.....

Terug naar Boeken Index

Veertig jaar Zeskamp en Steppen vastgelegd in bijzonder omkeer-dubbel-boek


Na bijna veertig sportieve jaren kwam op zaterdag 12 november om elf over elf ’s avonds een eind aan dertig jaar Zeskamp en tien jaar New Yorksteppers en daarmee de talloze stepavonturen door Nederland, naar Parijs, New York en Engeland. Hoofddoel van de sportieve prestaties was steeds het inzamelen van geld, veel geld, voor goed doelen. Ruim anderhalf miljoen euro kwam er binnen om te verdelen en dat gebeurde ook. Het kasrestant van vijftigduizend euro werd op die avond uitgedeeld aan tientallen sociale en maatschappelijke organisaties

Het begon allemaal in de beginjaren zeventig toen iedereen aan de NCRV-buis gekluisterd zat om naar het sportieve amusements- en behendigheidsspel Zeskamp te kijken. Hoogvliet deed mee met een fanatieke ploeg en zette de deelgemeente op een andere kaart dan ‘Shell-stinkwijk van Rotterdam’. Hoogvliet kreeg door de publicaties op radio, tv en geschreven media over de Zeskampers en latere New Yorksteppers, een totaal ander en aanzienlijk beter imago.

Daar geeft het dubbel- en omkeer boek '40 jaar Zeskamp - De geschiedenis van een roemruchte vereniging' – ‘New Yorksteppers - Van Parijs door eigen land naar Londen en New York' een blijvende herinnering aan. Het historische document is geschreven door de Pernisse journalist/auteur Rein Wolters, in samenspraak met Spijkenisser Joop van der Hor, die sinds 1973 als Zeskamper, Stepper en voorzitter aan de club was verbonden.
Rein Wolters begon ruim drie jaar geleden op verzoek met het schrijven van het historisch document om daarmee het 35-jarig bestaan van de stichting Sportzeskamp Hoogvliet op te luisteren, maar door allerlei tegenslag in techniek (alle tekst tot twee keer zoek) en gezondheid (hartinfarct) duurde het langer. Joop van der Hor zorgde dat blinde vlekken in het verhaal invulling kregen en zo kon het boek nog precies voor het opheffingsfeest van de pers komen.

Prins Clemizot de Negende van de in 2013 vijftigjarige Charloise carnavalsvereniging De Boergoenzers (een club die zich eveneens altijd enorm inzet voor 'het goede doel') schonk vrijdagmorgen 11 november om elf over elf op stoomschip Rotterdam het eerste exemplaar aan stepambassadeur Lee Towers. Voor Rein Wolters was het zijn veertigste boek, zijn 41ste (en het derde over de historie van Overschie, dat hij samen met Ada van Noordwijk schreef) verscheen enkele uren later in museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven’.
Lee Towers meldt in zijn boekvoorwoord over de New Yorksteppers: ‘Wat deze mensen allemaal doen om anderen, vaak héél zieke kinderen en volwassenen, een fijne dag te bezorgen is met geen pen te beschrijven en toch doe ik een poging.’

Uiteraard verwoordt het boek zijn hele verhaal op een luchtige wijze.

Het boek is in kleur en zwart-wit, telt 120 pagina's en enige honderden bijzondere foto's.
Het is te koop en kost vijftien euro.

Info/bestellen: http://www.reunie-zeskamp-hoogvliet.nl of 0618-135707, 0181-619633 of b.mediathor@upcmail.com

Rotterdam toen en nu