Rotterdamse Stadsfotograaf Henk Hartog.......deel 2

Terug naar Boeken Index

'Rotterdam Gefotografeerd 1970-1980 deel 2' door Henk Hartog

Henk Hartog (1939-2002) was ruim veertig jaar freelance persfotograaf én vaste fotograaf van het gemeentebestuur van Rotterdam.
Hij diende vijf burgemeesters, onder wie Wim Thomassen (1965-1974) en André van der Louw (1974 – 1981)

Hartog was hun hofleverancier en maakte in die periode vele foto’s van deze twee vormgevers van de stad in doorgaans ongeposeerde situaties.
Daarom zijn het bijzondere foto’s, waarvan er enkele zijn opgenomen in 'Rotterdam Gefotografeerd 1970-1980 deel 2' door Henk Hartog.
De andere van de 160 foto’s in dit tweede van drie delen geven een prachtig beeld van die periode van bijzondere gebeurtenissen en situaties in de stad en maken vergeten herinneringen weer levend.

Het is Milan van der Louw, de 47-jarige zoon van voormalig burgemeester André van der Louw, die zaterdag 23 april het 1ste exemplaar krijgt uitgereikt.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb is bereid gevonden het om 12.30 uur aan hem te overhandigen in het Schielandshuis (Museum Rotterdam) aan de Korte Hoogstraat 31.
Belangstellenden zijn welkom. De eerste burger van Rotterdam houdt daarmee de nagedachtenis aan André van der Louw ((1933-2005) en de legendarische stadsfotograaf levend.
Ook dit tweede deel van de trilogie is samengesteld door de Rotterdamse journalist Rein Wolters (het is zijn 39ste boek) en Arnoud Voet uit Capelle aan den IJssel, uitgever en samensteller van de boekenreeksen ‘Groeten uit .... en ‘Rotterdam door de tijd’ en meer dan vijftig andere (foto)boeken over Rotterdam en omgeving.

Na Henk Hartog's overlijden zijn de vele duizenden negatieven uit zijn nalatenschap toevertrouwd aan Arnoud Voet. Met hulp van Rein Wolters zijn alle negatieven uitgezocht en grotendeels gescand.
Daarbij zijn prachtige foto's te voorschijn gekomen. Henk Hartog was een bescheiden mens van wie veel van zijn foto's onbekend zijn gebleven. Tijdens het uitzoeken kwamen de samenstellers al snel tot de conclusie dat zijn opnamen zich met de beste van die van zijn tijdgenoten kunnen meten. Van bijzondere en treffende foto’s, die Hartog maakte tussen 1960 en 1970, stelden zij het eerste deel samen, dat in december 2009 warm werd ontvangen en geroemd om de inhoud.

Het tweede deel is ook 21,5 bij 27,5 cm en heeft als vaste verkoopprijs €24,95 euro. Iedereen kan tot en met 22 april intekenen én kiezen: óf het boek zonder verzendkosten toegestuurd krijgen óf het tegen een introductiekorting van drie euro voor €21,95 op een afgesproken adres in de stad afhalen. Dit voordeel geldt tijdens deze periode ook voor het eerste deel.
Na 23 april vervalt de inschrijfkorting. Reserveren: uitgeverij Voet, Dorpsstraat 158, 2903 LB  Capelle aan den IJssel, e-mail: arnoudvoet@online.nl of faxen: 010-2847363.
Iedere voorinschrijver is welkom op de presentatie en dingt mee naar een van drie fraaie, door Urban Photos uit de Pannekoekstraat 8, ingelijste, vergrotingen van een foto naar keuze  van Henk Hartog.
Tevens is een deel van het werk van Hartog op internet te zien en te bestellen op de site www.fotovanrotterdam.nl
Prijs: 24,95 euro. Verkrijgbaar in de boekhandel of via
www.uitgeverijvoet.nl

Rotterdam toen en nu