Nieuwe uitgave van Overschie.......

Terug naar Boeken Index

Melk, gedestilleerd en boek in museum Oud-Overschie.....

OVERSCHIE - Zuivel en gedistilleerd staan centraal op een expositie die vanaf zaterdag 24 september tot eind december te bezichtigen is in museum Oud-Overschie ‘De Hoop doet Leven’ aan de Overschiese Dorpsstraat 136.
Van deze industrieën koestert de Overschiese bevolking de historie. Tot aan de Tweede Wereldoorlog waren in Rotterdam en omgeving 180 grote en kleinere melkfabrieken actief en daarin had Overschie een vooraanstaande rol.  In het museum was bijvoorbeeld de melkfabriek van A. Kool gevestigd en dat is nu een expositieruimte.
Groter waren de bedrijven van Branderhorst en De Combinatie, nu bekend als Campina. Van een geheel ander karakter waren de modelmelkstal Puritas en de bedrijven van Zeeuw en Rodenburg. Overschie kende langs de Schie ook diverse destilleerderijen, onder wie die van wijn- en Zwarte Kip advocaatproducent v/h J.A. van Olffen.

De drankenfabriek van Van Olffen lag in een bocht van de Schie tegenover de Burgemeester Bosstraat. Foto ‘Groeten uit Overschie’/Arnoud Voet en Arnold Tak

Een deel van de expositie is opgebouwd uit de verzameling van zuivelkenner Bram den Braber uit Poortugaal.
Hij verhaalt over de zuivelgeschiedenis tijdens speciaal door Campina/Friesland aangeboden lunches op 30 oktober en 27 november van 12.00 tot 14.00 uur.
Wie wil aanschuiven moet dit kenbaar maken via: evenementen@museumoudoverschie.nl

Op 11 november verschijnt in combinatie met de expositie het 112 pagina’s en ruim honderd foto’s bevattende boek ‘Momenten uit de Overschiese samenleving – 3
met daarin één hoofdstuk met veertig bijzondere foto’s over de historie van De Combinatie.
Net als de eerdere delen is het geschreven en samengesteld door Ada van Noordwijk en Rein Wolters en kost 19,95.
De presentatie wordt omlijst door de Vlaardingse zangeres Rita Young.
Reserveren van een boek en/of komst naar de presentatie kan via overschieboek@telfort.nl of 010-7863728

Rotterdam toen en nu