Brabantse Dorp herleeft in Oudheidkamer Charlois.....

Rotterdam Informatie Index

Terug naar Laatst Geplaatst

Brabantse Dorp herleeft in Oudheidkamer Charlois.....

Bijna honderd mensen haalden vrijdag 5 september levendige herinneringen op bij de opening van de expositie ‘Brabantse Dorp, verdwenen maar niet vergeten’.
Ze dromden samen rond de tien panelen met bijna vierhonderd foto’s en andere attributen. Tot december blijven deze te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur in de Oudheidkamer Charlois in de voormalige Charloische Apotheek aan de Wolphaertsbocht 105.
Voorzitter Ronald Tol van de gebiedscommissie Charlois (opvolger van de deelgemeenteraad) en Richard Knijpinga van vereniging Het Brabants Dorp openden samen met zangeres/podiumartieste Louise Runtu onder applaus en een glaasje champagne de bijzondere fototentoonstelling.
Louise is een van de laatste in het nooddorp geboren kinderen. De twee bestuurders kregen uit handen van de entertainster de eerste exemplaren van een ook al bijzonder magazine van 84 pagina’s en 160 foto’s van zeventig jaar Zuidpleingebied, waarvan het Brabantse (nood)Dorp van 1941 tot 1967 onderdeel was.
Daarna is het gebied (zestig jaar geleden) bebouwd met de Groote Schouwburg (later omgedoopt tot Theater Zuidplein), het Ikaziaziekenhuis, Ahoy-complex, metrostation en winkelcentrum Zuidplein en het alweer verdwenen zwembad ‘De Plompert’. Het door Rein Wolters geschreven en fraai samengestelde magazine is te koop voor 7,50 euro in de Oudheidkamer.
Het is het 51ste boekwerk dat de Rotterdamse auteur in dertig jaar voltooide.

Dat het Brabantse Dorp als een rode draad door het leven van Wolters loopt, hoewel hij er niet is geboren en al helemaal niet getogen, bleek uit zijn anekdotische openingsspeech met allerlei bijzonderheden.
Voorzitter Tol bedankte het bestuur van Historisch Charlois voor de immer blijvende inzet om de historie van Charlois levend te houden en dat dit vrijwillige werk de waardering geniet van de Gebiedscommissie.
Naast in de Oudheidkamer zijn tot december ook exposities ingericht in de foyer van Theater Zuidplein en in het clubhuis van Het Brabants Dorp aan de Mare 33 in Vreewijk.
Deze zijn eveneens gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren en ook is het magazine er te koop.

Rotterdam toen en nu