Prinsenlander......

Rotterdam Informatie Index

Terug naar Laatst Geplaatst

Varen met ‘Prinsenlander’ langs zeehondjes en enorme containerschepen.....

Met het gereedkomen van Maasvlakte 2 is Nederland tweeduizend hectare groter gegroeid, maar ook een brok natuurgebied rijker. Zeehonden hebben er bezit van genomen en met het blote oog is dat goed waarneembaar vanaf het zonnedek van partyschip ‘Prinsenlander’. Het 65-meter lange schip van Rondvaart Europoort BV uit Maassluis doorklieft sinds april 2014 dagelijks twee tot drie keer het water van het nieuwe Nederland, afhankelijk van het aanbod.
Er kunnen meer dan tweehonderd passagiers tegelijk opstappen voor de minicruise van twee uur vanaf de Waterstadsteiger bij de Maeslantkering (havennummer 882) tussen Maassluis en Hoek van Holland. Beide steden hebben er een bijzondere toeristische trekpleister bij.
De enorme ijzeren kering is het spectaculaire sluitstuk van de Deltawerken, dat in combinatie met de vaartocht te bezoeken is. Vanaf hier vaart het schip onder de vakkundige hand van kapitein G. Vos richting Hoek van Holland, waar altijd wel een paar enorme ferryschepen van Stena Line in afwachting zijn van de oversteek naar Engeland.
Via het Breeddiep (dat misschien wel diep, maar helemaal niet zo breed is) wordt het Europoortgebied bereikt en begint de kennismaking met Maasvlakte 2.
Dat is er een met een grote verscheidenheid aan industrie, zoals erts- en containeroverslag en schepen die langer en hoger zijn dan menig flatgebouw. Ook duiken nieuwe namen op als Yangtze-kanaal, Nijlhaven en havens die naar de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vernoemd.

Bij goed weer is het ruime zonnedek een ideale plek om vooral niets te missen van de vele watervogels en niet in de laatste plaats van kolonies zeehonden en hun jongen die op diverse drooggevallen zandplaten genieten van de zon.
Binnenscheeps maken de brede ramen het panorama vanaf de lagere dekken zeker niet minder mooi, maar wel aangenamer dan bij regen.
Het door serveerster Linda Dekker met zwier gebrachte pilsje en de appelpunt - ruim opgespoten - met slagroom krijgen er een extra lekkere smaak door. Het is ineens alsof het leven een meerwaarde geïnjecteerd krijgt in deze wonderlijke wereld van zilte lucht, natuur en de massa’s staal van enorme schepen langs nog grotere kades met een woud aan havenkranen.
Menig lyrische beschrijving kan erop worden losgelaten, maar er gaat toch niets boven het zelf maken en beleven van de vaartocht.

Wie enige kennis van rondvaartschepen heeft, herkent in de ‘Prinsenlander’ de contouren van het voormalige Rode Kruis-vakantieschip J. Henri Dunant. Daar blijft het ook bij, want het in 1959 gedoopte vaartuig is op bijzondere wijze verbouwd en gerenoveerd voor de partyvaart.

‘’Het is onze bedoeling in 2015 te gaan varen vanuit onze thuishaven Maassluis, zowel naar Maasvlakte 2 als naar het Rotterdamse havengebied,’’ vertelt Rob Bijl, mede-eigenaar van de rederij.
Hij geldt als een ervaren man op het gebied van de cruisevaart, want hij werkte jaren achtereen bij het grootste rondvaartbedrijf van Rotterdam. ‘’Maar nu zijn we voor onszelf begonnen met een eigen concept,’’ laat hij nadrukkelijk weten.

Meevaren voor volwassenen kost 13,75 en voor kinderen 6,90 euro. Senioren ontvangen 10 procentkorting op het ticket. Afvaarten zijn er doordeweeks om 10.30,12.45 en 15.00 en op zaterdag en zondag om 11.30, 13.45 en 16.00 uur. Het is raadzaam vooraf te reserveren via 0174-513750

Rotterdam toen en nu