Herinneringen aan de Ambachtsschool Hillevliet...........    pagina 1

Terug naar School Index

Bedankt voor uw herinneringen!

Wilt u ook een berichtje plaatsen? Klik hier!

Twan Struik - 09-11-2015

Ja, ik heb ook de ambachtsschool Hillevliet afdeling autotechniek doorlopen van 1941 tot 1943. Het laatste jaar woonde ik in het Brabands nooddorp.
Iedere dag liep ik met mijn vriend Cees Mom naar school en terug. Ik herinnerde me nog de leraar autotechniek die ik heel erg aardig vond.
Nadat een paar leerlingen stiekum naar een film autobandieten geweest waren deden ze tijdens de afwezigheid van de leraar op de autoís de bandieten na met hamers om het geluid van de geweren na te doen.
Plotseling kwam de leraar binnen. De leerlingen konden kiezen tussen honderd reglementen overschrijven of drie stokslagen.
Een rijksduitser koos, met een paar anderen, voor de stokslagen. Dat heeft hij geweten want de klappen waren veel harder dan bij de anderen.

Ik heb in 1961 mijn HTS-diploma gehaald nadat ik een ernstig ongeval kreeg en mijn hand erg beschadigd was.
In 1970 ging ik in Roermond bij Rijkswaterstaat werken en later in Arnhem werd ik hoofd werktuigkundige dienst.
Tegenwoordig woon ik in Zutphen.

 

Sjors Ribeiro - 16-10-2015

Mijn Naam is Sjors Ribeiro,

Volgde daar de opleiding bankwerker - mechanische techniek vanaf 1977 en ben geslaagd in 1981.
Van school af naar Croon Elektrotechniek, functie monteur, 1981 tot 1985 hier ook een opleiding B-Metaal / SOM af gemaakt.
Gaan werken bij Wijlhuizen B.V., onderhoudsmonteur, 1985 tot 1990
Tussen door Taxi gereden in Rotterdam.
En nu werk ik nog bij de Gemeente Rotterdam, eerst als Technicus vanaf 1990 bij de Roltrappen van de gemeente, 2005 bij de Bruggen en Maastunnel, En nu ook bij Water - Gemeente Rotterdam en maak ook veel foto's

Met vriendelijke groet, Sjors Ribeiro Edison

 

Gerard Koks - 25-03-2015

Mijn naam is Gerard Koks,

Ik zat in September 1944 in de vierde klas voor instrumentmaker.
Veel gelezen over de leraren in die tijd, maar ik heb nog gymles gehad ik meen van de heer Moerman.
Ik heb de school vanwege de Spoorwegstaking niet verder af kunnen maken omdat we met heel de Familie moesten onderduiken.
Weet nog als je een zinken cent in het vuur gooide kreeg je een blauw vlammetje.
Van de heer Spanjaard kreeg ik metaal les.

Groeten G. Koks uit Goes

 

Henk Kruis - 30-12-2014

Hallo allemaal
Mijn naam is Henk Kruis....
Ook ik heb op de Hillevliet gezeten en mijn diploma voor schilder daar behaald door een moeilijk en lastig verleden ben ik een hoop herinneringen en informatie kwijt uit die tijd het zou dan ook leuk zijn als iemand zich mij herinnerd en met mij in contact wil komen volgens mij was mijn leraar schilder mijnheer Slangen.
Ik hoop dat iemand mij wil mailen hier over
BVD

 

Will Peiman

Ik heb electrotechniek genomen omstreeks 1958-1960, Daarna naar de UTS Christiaan Huygensschool (elektronika) van 1960-1963. Kan ik geen namen herinneren; misschien herinnert iemand mij? Will Peiman

 

Simon Monster - Hallo klasgenoten,

Ik heb op deze school gezeten in Ec1 en Ec2 met Nico Solos, en Koos Nowee, Dick Pama en nog anderen die ik mij niet meer kan herinneren.
Toen ik van school ging ben ik naar de RDM bedrijfsschool gegaan, daar ben ik na 4 weken afgehaakt, omdat niet mijn leven was, dus ik ben gaan varen wat ik altijd wilde, het vrije leven.
Iedereen van deze klas de groeten en het ga jullie goed.
Simon Monster
Mail adres thuis is: siem.monster@gmail.com

 

Frans Kootte - Berichtje voor alle ex Timmermannen,

Mijn naam is Frans Kootte en heb ook gestudeerd voor Timmerman aan de Ambachtschool Hillevliet,

Periode 1956-1959.

Per abuis heb ik dit vak geleerd. Toen ik de eerste dag mijzelf aanmelde wist ik nog van niks, mijn vader werd gebeld met de vraag: wat moet hij gaan doen, uw zoon staat hier!  laat hem maar Timmerman worden, had mijn vader toen gezegd. Mijn vader was Politieagent, en zeer streng. Dat ik later geen goede resultaten behaalde met dit vak, heeft me veel slaag opgeleverd. Uiteindelijk heb ik wel mijn diploma kunnen behalen, maar heb het vak nooit uitgevoerd. Ik was zeker geen uitblinker, daar ik veel te speels was, en me niet of nauwelijks kon concentreren. Ondanks de inspanningen van Mr. Hubers en Mr. van de Neut. Toch heb ik er leuke herinneringen aan, want het raam van het klaslokaal keek uit naar de overkant op huizen. Al gauw had ik in de gaten dat daar een knap meisje woonde, Roza Merizon heette ze en we kregen een klein beetje verkering. Dat vond ik veel intressanter dan de lessen in het vlakschaven van raamprofielen. En waar ik ook naar uitkeek was, koekkruimels kopen bij Bakkerij Scheffers, heerlijk.
We hadden ook een 1 donkere jongen in de klas, dat was heel byzonder voor die tijd, ik geloof dat zijn naam Richard Sauerbier was.

Een andere naam die ik me kan herinneren is Mr. de Groot wat die precies voor les gaf weet ik niet meer, maar ik denk maatschappijleer. Het was een aardige man man omdat hij deels doof was, en voorzien van 2 funcionerende gehoorapparaten die in zijn borstzakken zaten en zichtbaar waren. Het leuke was dan, als je iets moest zeggen, dat je haperde met praten, dus alleen je lippen bewegen.
Dat deed hem vermoeden dat de batterijen leeg waren of dat zijn apparaten te zacht ingesteld waren, en zat daarna flink te schakelen aan die apparaten. Daarna kreeg je wel een klap met een liniaal, maar dat had ik er graag voor over.

Na het behalen van mijn diploma, we moesten als werkstukje een bankje maken, heeft mijn vader wederom gezorgd voor een baantje. Ik was nu carroseriebouwer bij Piet Groeneweg.
Uiteraard heeft dat ook niet lang geduurd, en ben toen zelf gaan solliciteren bij Electrobedrijf P. van Kleef aan de Boergoensestraat. Ik had n.l een hekel aan vuile handen maken.
Na toch wel veel omzwervingen ben ik als laatste bij voetballer Cor Veldhoen terecht gekomen, als inkoper.
Helaas, Cor is overleden en ik geniet van mijn pensioen.
p.s. Het is niks geworden tussen Roza en mij, ik was toch iets te verlegen.

 

Harm Kramer       Berichtje voor Sjaak Zijffers......

Sjaak je schrijft in herinneringen dat de leraar mijnheer v.d. Schans (met vraagteken) les gaf in timmeren/meubelmaken maar dat is niet juist.

De heer vd Schans gaf les in Ned. Taal/rekenen en engels ook heeft hij ons( leerjaar 1953/54 afd timmeren) les gegeven in muzikale vorming (zingen) dit was in verband met een proef van een nieuwe vorm van onderwijs ,ik geloof nadat wij van school zijn gegaan de proef gestopt is.

Later op de avondtekenschool heb ik van hem ook nog algebra en meetkunde gehad.

Op klasse foto gestuurd door harm kramer, Ambachtschool 1955 staat de heer v.d. Schans in zomerkleding geheel links, ikzelf zit onderaan geheel links met leerlingen uit mijn klas en andere klassen, op een vakantie in Baarn.

Met vriendelijke groet Harm Kramer

 

Harm Kramer - Nu in 2010 de start van de tour de france  uit Rotterdam zal plaats vinden, gaan mijn gedachten terug naar 1954.

De tour vertrok in dat jaar vanuit Amsterdam en de doorkomst richting Brasschaat in BelgiŽ was dwars door Rotterdam via de Maastunnel over de Pleinweg/Strevelsweg/Bree richting Dordrecht.
Dit evenement daar moesten wij natuurlijk bijzijn want dat kwam niet zo vaak voor. Na de ochtendlessen trokken een groot aantal leerlingen van de ambachtschool en uiteraard ook van andere scholen richting Groene Hilledijk,om het schouwspel te zien.
De reclame karavaan was onder tussen al gepasseerd maar nog steeds geen peleton met wielrenners en volgers, de tijd ging dringen want we moesten om half twee weer op school zijn. De meeste van het gezelschap besloten te wachten om toch de renners voorbij te zien komen en dat gebeurde ook in een flits maar ondertussen was het bij half drie. Terug aangekomen bij de school moesten wij van de conciŽrge ons voor de trap bij de hoofd ingang opstellen en werden we vanaf (het bordes) streng aangesproken door de directeur de heer Schijff de voorganger van de latere directeur  Leerdam.
Hij vroeg ons of we soms geen klok konden kijken en we zouden het wel merken want het werd een( tour de rapport),gelijk vroeg hij ons of we van het spektakel genoten hadden. Wij hebben van straf of sancties nooit iets vernomen.

Apropo de eerste etappe werd gewonnen door de grote held uit die tijd Woutje Wagtmans.

Groetjes Harm Kramer

 

Sjaak Zijffers - Bericht voor Paul Schuiff

In zijn Herinneringen geeft hij een opsomming van een aantal leerkrachten van de 3e lts aan de Hillevliet en plaatst hij achter de naam van der Schans een vraagteken.
Ik heb op deze school gezeten en gaf hij volgens mij het vak timmeren of meubelmaken.
Ben zelf op school geweest voor timmeren en meubelmaker van 1959 en heb er daarna nog twee jaar avond tekenschool opleiding gedaan.
Zou het leuk vinden als iemand uit die tijd nog een klassenfoto kan laten zien.

Mijn naam is Sjaak Zijffers en woonde destijds in de wielewaal.......

 

Wop Faber - Hallo oud-leerlingen,

Ook ik heb van 1940 tot 1942 de Ambachtsschool aan de Hillevliet bezocht en wel de afdeling elektrotechniek. Namen van leerlingen uit die tijd kan ik mij niet meer herinneren wel een aantal leraren o.a:
Dhr.Willingen - vaktekenen, helemaal boven op zolder in het gebouw. Ik heb nog een rol tekeningen kunnen bewaren, waaronder een van een tram van de RET met het logo erop.  
Van de hr.Meesters kregen we handtekenen, waar ik ook nog enkele tekeningen van in mijn bezit heb die alle verhuizingen hebben overleefd.
Dhr.Korporaal - rekenen en algebra, die de gewoonte had om als je op een vraag van hem een antwoord gaf en jijzelf zeker wist dat het het goede was, te zeggen:  "O, dacht je dat". Dan begon je wel eens aan jezelf te twijfelen.
Dhr.Veentjer, die jou de eerste beginselen van het vlak vijlen probeerde bij te brengen en jij dat maar niet voor elkaar kreeg. Als hij dan langs kwam met zijn blokhaak en vond  dat het nog nergens op leek ging je maar weer zuchtend aan de slag. Als hij uiteindelijk tevreden was  hield je een stuk ijzer over dat zowat de helft minder groot geworden was.
De naam van de leraar die smeden gaf weet ik niet meer. Trots bewaar ik nog een werkstuk, een rond staafje ijzer dat je op de punt van het aambeeld tot kram moest smeden. 
Wie de lessen elektrotechniek gaf is mij ook ontschoten maar ben wel geslaagd voor het diploma elektricien. Daarna de avond-vaktekenschool afgemaakt en later nog het diploma V.E.V. elektromonteur gehaald. 
Na bij verschillend verschillend werkgevers  praktijk te hebben opgedaan heb ik het bij een Amerikaans bedrijf tot  “elektrical supervisor” gebracht op nieuwbouwwerken in de Botlek en in het buitenland.
De  Ambachtsschool heeft al met al echt wel zin gehad.
Wel een lang verhaal, maar leuk om het even aan het papier te kunnen toevertrouwen.
Vr.gr.
Wop Faber
Wingerd 9
3224 TS Hellevoetsluis

 

Piet van den Brand

Hallo Henk Sanders, ik had geen rood haar, maar gezien de jaartelling, moeten wij wel bij elkaar in de zelfde klas gezeten hebben.
Ik kan alleen een zeker jongen herinneren J Kwaak en als ik het goed heb, ook nog een Jopie soetmulder.(die is in Duitsland omgekomen).
Misschien weet jij nog andere namen uit dat jaar 1941-1943, dan hoor ik het graag van je.

Groeten Piet van den Brand

 

shuttle

Hallo, Ook ik heb op de ambachtschool op de Hillevliet op de afdeling machiene bankwerken gezeten dat zal geweest zijn vanaf 1955 ik dacht dat het twee jaar was. Ik heb wel een diploma daar gehaald, ik moet het alleen nog opzoeken.
Ook heb ik nog een foto van mij in het praktijklokaal die is waarschijnlijk gemaakt in het eerste halfjaar, die zal ik opzoeken scannen en opsturen.
Ik ben daarna naar de leerschool bij de RDM gegaan, er was daar geen plaats op de afdeling machinebankwerker werd gezegd en toen hebben ze mij voorlopig in de smederij geplaatst, wanneer er plaats was kon ik overstappen. Zij zochten broodnodig smeden, maar dat heb ik maar korte tijd gedaan, ik had daar geen zin in.
Ik had ook klootoog als leraar. ik had een tekening die door een vriend van mijn broer gemaakt was en die leek een beetje op hen
Ik heb daarna de tekening bijgewerkt en hij leek sprekend.
ik heb hem toen mee naar school genomen om aan de anderen te laten zien.
helaas is die tekening onderweg door de klas gezien door klootoog en die heeft hem toen verscheurd, jammer het was een goede tekening.

 
Henk Sanders

Hallo, ik Piet van den Brand, heb ook op de ambachtschool gezeten en wel van 1941 tot 1943.
Ik heb in andere inzendingen al vele namen gelezen, die ook mij bekend voorkomen.
Maar ik heb er ook nog een paar uit mijn tijd.

Directeur Jac.Schijff,
V Beveren (nick name bibberl-l) had altijd zijn hand in zijn broekzak maar kon hem kennelijk niet stil houden. Gaf wiskunde le
De hr Ooms (smederij) heb ik trouwens al eerder gelezen.
de Hr.Meesters --vaktekenen.
 Naam onbekent (klootoog) bankweken.
Hr,Mignon, weet niet meer wat hij voor les gaf
De Pijp. (Elke dag draaibanken en op gaan ruimen) dikwijls kreeg deze goede man (uit het vliegwiel van de draaibanken enz)allerlei rommel boutjes,poetsdoeken enz
die wij er tussen gegooid hadden.
Misschien schiet me nog wel eens te binnen, of andere (jongelui) van mijn generatie.
Ik lees niemand ,over het volgen van de avondvaktekenschool, ik zelf ging daar s,avond een paar maal per week naar toe( Oranjeboom straat) vlak bij de toenmalige gasfabriek, maar ook elders waren die aanwezig.
Ook ik ben naarna ,naar P Smit gegaan,(vanaf 1943) naar de leerschool olv Hr.v Putten en hr.Meinster.en daarna als Leerling monteur, in de motorstelplaats en toen nog vier jaar naar het bedrijfsbureau in de bankwerkerij
Vanaf 1950 naar van den Bergh & Jurgens gegaan 15 jaar als monteur en later als opzichter in de productie tot mijn pensioen
Dit is tot nu toe wat ik me uit die tijd herinnerend, ik hoop nog wat reactie van mensen van mijn leeftijd (1927)

Groeten Piet van den Brand.
Hallo Piet.

Jou bijdrage gelezen,was jij die jongen met dat rode haar?
Enige namen waren Nico Andeweg nog iemand met een nicnaam de baron,de leerkrachten die jij vernoemd daar heb ook ik les van gehad.
Van 41 t/m 43 cursus bankwerken gevolgd,dus in dezelfde jaren als jij. Mr:Ooms smeden werdt regelmatig gepest met ijzervijssel in het vuur te gooien.
Maar dat zal je ook wel herinneren.Voor de rest heb ik alleen prettige herinneringen aan die tijd.

Groetend Henk Sanders.

 
Piet van den Brand

Hallo, ik Piet van den Brand, heb ook op de ambachtschool gezeten en wel van 1941 tot 1943.
Ik heb in andere inzendingen al vele namen gelezen, die ook mij bekend voorkomen.
Maar ik heb er ook nog een paar uit mijn tijd.

Directeur Jac.Schijff,
V Beveren (nick name bibberl-l) had altijd zijn hand in zijn broekzak maar kon hem kennelijk niet stil houden. Gaf wiskunde le
De hr Ooms (smederij) heb ik trouwens al eerder gelezen.
de Hr.Meesters --vaktekenen.
Naam onbekent (klootoog) bankweken.
Hr,Mignon, weet niet meer wat hij voor les gaf
De Pijp. (Elke dag draaibanken en op gaan ruimen) dikwijls kreeg deze goede man (uit het vliegwiel van de draaibanken enz)allerlei rommel boutjes,poetsdoeken enz
die wij er tussen gegooid hadden.
Misschien schiet me nog wel eens te binnen, of andere (jongelui) van mijn generatie.
Ik lees niemand ,over het volgen van de avondvaktekenschool, ik zelf ging daar s,avond een paar maal per week naar toe( Oranjeboom straat) vlak bij de toenmalige gasfabriek, maar ook elders waren die aanwezig.
Ook ik ben naarna ,naar P Smit gegaan,(vanaf 1943) naar de leerschool olv Hr.v Putten en hr.Meinster.en daarna als Leerling monteur, in de motorstelplaats en toen nog vier jaar naar het bedrijfsbureau in de bankwerkerij
Vanaf 1950 naar van den Bergh & Jurgens gegaan 15 jaar als monteur en later als opzichter in de productie tot mijn pensioen
Dit is tot nu toe wat ik me uit die tijd herinnerend, ik hoop nog wat reactie van mensen van mijn leeftijd (1927)

Groeten Piet van den Brand.

 

Rotterdam toen en nu