Verhaal  van Fred van Maaren.......

Van Fred van Maaren ontving ik onderstaand verhaal met betrekking tot de "Oude Ambachtsschool " aan de Hillevliet.
Na het lezen over afscheid Nieuw-Zuid,de oude Ambachtschool gingen mijn gedachten terug naar het jaar 1940.Ik heb daar nooit meer over nagedacht tot ik jouw artikel leesde over de school zo als het nu is. Iedereen zag er zo opgewekt uit en blij met hun diploma's.
In mijn tijd was dat wel een beetje anders, ik zal je vertellen hoe dat ik te maken kreeg met de Ambachtschool van die tijd. Ik ging namelijk in september naar de ambachtschool op de beukelsdijk,
als leerling motor hersteller.
Dat was het vak van de toekomst in die tijd. Je begrijp wel het was oorlogs tijd en de Duitsers hadden mensen nodig om te werken in Fabrieken in Duitsland.
Zo gebeurde het dat de helft van onze school werd bezet om mannen om te scholen als bankwerkers.
Voor ons jongens was geen pretje, wij moesten dus naar andere scholen.
Zo moest ik naar de Hillevliet, ook naar de tamboerstraat en naar schiedam voor vaktekenen en ook naar de beukelsdijk.
Wij kregen een kaart om met de tram naar de verschillende scholen te gaan.Het was winter en de trams waren erg koud, ik zie nog de bestuurder staan met zijn klompen aan en grote wanten om zijn handen warm te houden hij stond dan ook in het open er was geen deur, dus lekker bloot van de koude wind.
Wij jongens hadden bijna allemaal winter voeten,en vielen dikwijls in slaap om dat we moe waren of van de kouw in een verwarmd lokaal kwamen.
De school uren waren van 8 uur 's ochtens tot  5uur met een uur om te schaften Zaterdags van 8uur tot 1uur.
In ieder geval heb mijn diploma gehaald en heb zelfs nog een tabakspot die ik gemaakt in de plaatwerkerij, ik zal er een foto bij doen. Hij was voor mijn vader bestemt maar nu heb ik hem terug nadat hij was overleden.
Wat betreft de Hillevliet ik herrinner de klas nog waar wij motor kennes kregen, daar stonden van die grote ster motoren in, van de oude fokker vliegtuigen.
Wel dit is zo'n beetje mijn verhaal uit die tijd misschien zijn er nog jongens die het zich ook nog herrinneren.

Verders hartelijk gegroet

Fred .van .Maaren
Rotterdam toen en nu