De Grote of Sint-Laurenskerk........

Rotterdamse Kerken Index

St. LAURENSKERK

De Grote of Sint-Laurenskerk is allang niet meer de grootste en meest dominante gebouw van de stad.

Grote kantoorgebouwen steken de Laurenstoren naar de kroon. Winkelstraten erom heen lijken hun rug te hebben gekeerd naar de kerk. De Laurenskerk heeft waarschijnlijk twee voorgangers gehad: een eenvoudig kerkje uit de 14de eeuw en een stenen kerk uit het begin van de 15de eeuw.

De bouw was overigens een zaak van alle Rotterdammers. Iedere nieuwe ingezetene had de plicht 3000 stenen te leveren voor de bouw. De bouw van de Laurenskerk startte in 1412, de toren in 1449 en omstreeks 1525 was de kerk voltooid. De voltooiing van de toren liet nog tot 1647 op zich wachten. De toren werd in etappes opgetrokken.
Toen het eerste gedeelte in 1461 was voltooid, stonden er twee gebouwen: een los torentje en het eerste deel van de kerk uit het begin van de 15de eeuw.
De St.Laurenskerk na het bombardement in mei 1940.
De prachtige Laurenskerk was totaal verwoest, alleen de meeste muren stonden nog overeind,
maar verder was er totaal niets meer van over.
Tussen beide gebouwen door liep de Slijkvaart. Voor de verdere bouw van de kerk moest deze worden gedempt en de waterloop met een sluis gereguleerd. Hierna kon de kerk in fasen worden voltooid en de oude kerk afgebroken. Dat dit een ingewikkeld bouwproces was, is nog te zien aan de schuine stand van de toren. In 1572, bij de Reformatie, werd de van oorsprong katholieke kerk, met Huibert Duifhuis als laatste pastoor.
Nederduits gereformeerd (thans Nederlands hervormd). Na enkele 'gastpredikanten' werden Aegidius Johannes Frisius en Jan Isebrantse in 1573 de vaste predikanten.
In 1940 werd de kerk zwaar beschadigd door het bombardement maar kwam als één van de weinige verwoeste gebouwen toch in aanmerking voor restauratie. Koningin Juliana gaf in 1952, tijdens de Opbouwdag, het startsein voor de restauratie, die in 1968 was voltooid.
Dat jaar werden ook de deuren van de Italiaanse kunstenaar Giacomo Manzu in de toren geplaatst.

Rotterdam toen en nu