Boefje - de film, 1939

Uitgaansleven Indexpagina

In 1939

Het toneelstuk "Boefje" werd een groot (en blijvend) succes, niet in het minst door de uitvoering die Anny van Ees aan de rol gaf. 't Is trouwens ook ijzersterk, dit verhaal van M.J. Brusse. In 1939 werd het toneelstuk verfilmd, met in de hoofdrol - uiteraard - Anny van Ees

Anny van Ees in 1939, met Chris Baay

De film werd vervaardigd en uitgebracht door City Film. Als regisseur werd Claus Detlef Sierck aangetrokken. Hij schreef ook, samen met Carl Zuckmayer, het scenario. Sierck schreef zelf over zijn aandeel in de film:
"... toen ik in 1939 uit Duitsland was gevlucht voor de Nazi's kreeg ik het aanbod om in Rotterdam een beroemde roman te komen verfilmen. Er was belachelijk weinig geld voor die productie. Curieus was dat de hoofdrol van het jongetje gespeeld moest worden door een actrice. Ik had liever met echte kinderen gewerkt. Maar ik heb zelf de film nooit gezien. Op de laatste opnamedag zijn Mrs Sirk en ik onmiddellijk aan boord van de Statendam gegaan, de laatste liner die vanuit Holland naar Amerika vertrok. Ik heb dus niets aan de montage gedaan, ik heb niet eens alle gemaakte opnamen gezien. Is het eigenlijk een aardige film geworden?"
Sierck verwierf in Amerika (als Douglas Sirk) grote faam. Hij regisseerde ook dààr grote sterren en maakte er beroemd geworden films.
De film "Boefje" had een geheel Nederlandse cast, te weten: Anny van Ees (als Jan Grovers, alias Boefje), Guus Brox (als Pietje Puk), Albert van Dalsum (als de pastoor), Enny Heymans-Snijders, Piet Bron, Piet Köhler, Mien Duymaer van Twist, Nel Oosthout, G. Versteeg, Anton Roemer, Matthieu van Eysden, Jules Verstraete, Ludzer Eringa, H. van der Werf, W. van Duin, Henk van Buuren, Cor Dommelshuizen, Jan C. de Vos Jr., Henri de Vries, Frits van Dijk, Johan Boezer, Theo van Vliet, Charles Braakensiek, J. Liesting, Jean Stapelveld, Emmy Arbous, Sam de Vries, Tonny Verwey, W. Versteeg, Guus Oster, mevr. Balledux, Hélène Berthé, Philippe la Chapelle, Jan van Dommelen, Herman Bouber, Erna Haffert, Jeanne Koek en Myra Ward.
In eerste instantie werd "Boefje" opgezet als hommage aan Anny van Ees, die de titelrol inmiddels duizenden keren op de planken had gespeeld. In tweede instantie was het natuurlijk óók een poging om de talrijke bewonderaars van Anny van Ees naar de bioscoop te lokken.
De filmmuziek was afkomstig van Cor Steyn en Cor Lemaire. Jawel, dé meneer Cor Steyn van Dorus en dé Cor Lemaire van de Familie Doorsnee. De geluidsband van de film is in 2001 door het Filmmuseum digitaal gerestaureerd.
"Boefje" ging als film in première op 4 oktober 1939.
In 2002

Op 30 april 2002 zond het ANP het volgende bericht rond:
De 63 jaar geleden in Nederland gemaakte speelfilm Boefje, met Anny van Ees in de hoofdrol, dingt dit jaar mee naar de prijzen van het komende Filmfestival van Cannes.

Dit merkwaardige feit doet zich voor als gevolg van een bijzonder initiatief nadat onlangs de selectielijst werd teruggevonden van films die in 1939 zouden zijn gepresenteerd als toen het festival was doorgegaan. Het belangrijkste filmfestival ter wereld zal van 15 tot en met 26 mei voor de 55e keer plaatsvinden. De eerste editie vond plaats in 1946, maar eigenlijk lagen in 1939 al plannen klaar om - in navolging van Venetië - in Cannes een internationaal festival te organiseren. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog betekende evenwel een streep door de rekening. De festivalorganisatie heeft nu gedacht om dit jaar de zeven films te vertonen die toen voor die beoogde allereerste editie van het festijn waren geselecteerd. Er zal ook een prijs worden toegekend voor de beste film van de zeven.

"Boefje" werd destijds geregisseerd door de Duitse cineast Claus Detlef Sierck die op de vlucht voor de nazi's enige tijd in Nederland bleef hangen alvorens in Hollywood wereldberoemd te worden als Douglas Sirk. In "Boefje" (een kassucces in Nederland) werd, naast Anny van Ees in de jongensrol, meegespeeld door onder meer Herman Bouber, Jules Verstraete, Albert van Dalsum, Mien Duymaer Van Twist, Guus Oster, Guus Brox en Charles Braakensiek (om maar de bekendste spelers te noemen). In de competitie voor de beste films van 1939 krijgt "Boefje" het beslist niet gemakkelijk, want hij moet het opnemen tegen klassiekers als "The Wizard of Oz" (Victor Fleming), "Four Feathers" (Zoltan Korda), "La Loi du Nord" (Jacques Feyder), "Goodbye Mr. Chips" (Sam Wood), "Union Pacific" (Cecil B. DeMille) en "Lenin in 1918" (E. Aron en Mikhail Romm).
 

Eveneens in 2002

In juni 2002 organiseerde het Portugese Museo do Cinema (Palácio Foz. Pç. dos Restauradores) een retrospectief van films van Douglas Sirk. En ja hoor, daarin was ook "Boefje" opgenomen. Als curiosum even de omschrijving (lekker in het Portugees):
BOEFJE / Holanda, 1939

com Anny van Ees, Albert van Dalsum, Enny Heymans-Snijders, Piet Bron

90 min / legendado em inglês

Uma raridade a não perder este filme que Sirk realizou na Holanda, em condições precárias e cuja montagem não controlou. Trata-se da história de um jovem delinquente (interpretado por uma rapariga) que é posto num reformatório, foge, continua a roubar e é preso por um crime que não cometeu. Ao ser solto, decide mudar de vida. Foi durante as filmagens de BOEFJE que Sirk foi convidado pela Warner a ir para os Estados Unidos.
 

Rotterdam toen en nu