Het horeca-concern van Dirk Reese, 1902-1960 (ongeveer)

Uitgaansleven Indexpagina

Atlanta aan de Coolsingel

Bij al het succes van Pschorr zat Reese natuurlijk niet stil. Hij kocht in 1928 of 1929 het café-restaurant Atlanta, eveneens op de Coolsingel, maar aan de andere oever, en zette daar een compleet nieuw grootschalig en supermodern hotel naast, op de hoek van de Aert van Nesstraat. De architect was F.A.W. van der Togt.

Rechts café-restaurant Atlanta aan de Coolsingel, kort voor de overname door Reese, omstreeks 1928
Het hoogste punt is bereikt! Het nieuwe hotel Atlanta in aanbouw in 1930.
Hotel Atlanta op de hoek van de Coolsingel en de Aert van Nesstraat, kort na de voltooiing in 1930. Direct links naast het nieuwe pand zie je nog het oude café-restaurant Atlanta; alleen staat daar nu op het gevelbord: "bodega". Op de naar ons toegekeerde hoek van het pand zie je de kenmerkende lichtzuil (algemeen bekend als "de Lucifer").
Atlanta had oorspronkelijk op de begane grond en eerste étage een gerieflijk café-restaurant met dansvloer en levende muziek. Er was op de eerste verdieping ook een open bordes annex terras; dit is later overdekt.
Het café-restaurant op de begane grond en eerste verdieping, omstreeks 1932
Voor Rotterdammers was vooral de "daktuin" van Atlanta van belang. Daar werden serieuze en minder serieuze bijeenkomsten en voordrachten gehouden; daar werd veel en intensief feest gevierd.

In het Rotterdams Jaarboekje van 1968 - waar veel van de gegevens voor deze pagina van afkomstig zijn - beschrijft Ch.A. Cocherett zijn herinneringen aan dergelijke bijeenkomsten:

Dan zat Tante Jans in de vestiaire en Miepie liep er rond met een plateau vol lekkere hapjes. "20 ct" stond erop geprikt. De artiesten-sociŽteit "De Oase" heeft er in het begin van de dertiger jaren een vreugdevol bestaan geleid, met nachtpermissie. Alles wat Rotterdam aan artistiek voelende mensen opleverde was daar aanwezig. Ik noem maar zo terloops Bieling, Nettie van der Valk, Meischke, Vic van Vriesland, Jacques Bloem, Leo Bolle, Wout van Heusden, Timmer, M.J. Brusse en na zijn optreden kwam Speenhoff er ook wel binnenvallen. De daverende jolijt was er zeer groot. De recette voor Atlanta was minder daverend, maar dat deerde Dirk Reese niet. Hij bezorgde het gezelschap iedere dinsdag een vrolijke avond en dat was hem genoeg.
Tijdens het Bombardement werd Atlanta beschadigd, doch het pand kon worden hersteld. Later werd er in de Aert van Nesstraat nog een hele vleugel aangebouwd. Daarvoor was nu de ruimte. Midden jaren 1960 sloot Atlanta tot stomme verbazing van veel Rotterdammers het café-restaurant op de begane grond. De sluiting werd geweten aan verminderde belangstelling van het publiek ten gevolge van de jarenlange eindeloze rommel die de aanleg van de Metro op de Coolsingel veroorzaakte. Daar zit wel wat in, want dat de aanleg van de Metro hier en daar wat hinder veroorzaakte, daar kunnen we het wel over eens zijn, toch? De vrijgekomen ruimte werd in gebruik genomen door herenkledingspecialist Austin Reed. En in deze vorm staat Atlanta er nog immer.
Rotterdam toen en nu