Het horeca-concern van Dirk Reese, 1902-1960 (ongeveer)

Uitgaansleven Indexpagina

Dirk Reese - een bekende naam in zowel vooroorlogs als naoorlogs Rotterdam. Gewaardeerd leverancier van vertier. Hoeveel Rotterdammers zouden ooit in een van Reese's proeflokalen iets gedronken hebben? Hoeveel Rotterdammers hebben ooit in Pschorr gedanst? Hoeveel bijeenkomsten zijn er wel niet gehouden in de daktuin van Atlanta? Waarschijnlijk ontelbare.

Dirk Reese

De Proeflokalen

Dirk Reese kwam in 1880 ter wereld. Hij begon direct na de lagere school als leerling banketbakker, maar al in 1895 liet hij dit beroep voor wat het was, en trok het zeegat uit, als pantryboy. Hij wordt bevorderd tot bedroom-steward op de "Spaarndam" van de H.A.L.; vaart als bediende op de passagiersboten in Zeeland; gaat in dienst; wordt kelner in de Wachtkamer Tweede Klasse van het Beursstation. Hij gaat voor korte tijd terug naar zee, als kapiteinsbediende op de "Maasdam" van de H.A.L. Een rusteloos leven, maar hij heeft flink kunnen sparen en in 1902 koopt hij - 22 jaar oud - zijn eerste café, op de Binnenweg.

Een proeflokaal van Dirk Reese aan de kop van de Hoogstraat, omstreeks 1932

En vanuit die positie begon hij te bouwen aan zijn eigen horeca-concern. Hij trouwde met Jacoba Steenbeek, de dochter van de waard van "Het Zwarte Paard" op de Binnenweg, bij de Zwarte Paardenstraat. Hij verkocht zijn eerste café en kocht een grotere zaak, op de Nieuwe Binnenweg, een gevestigde en goedlopende volkszaak. Korte tijd later volgde een tweede café aan de Gedempte Slaak. Niet eens veel later kon er worden gezegd: "een Proeflokaal van Dirk Reese? Oh, dat vind je wel in elke wijk van Rotterdam."
Daar bleef het niet bij .... want de jonge ondernemer kocht het oude Pschorr.
Rotterdam toen en nu