De omgeving van het Weena, omstreeks 1956.....

1956
In de linkerbovenhoek van de foto is het Centraal Station in aanbouw; het is vrijwel gereed. Het stationsplein heeft al de karakteristieke hoefijzervormige tramspoorbundels,
je ziet dat de trams al voor het station stoppen. Er komen er net een paar aan, vanaf het Weena bij het bovenste tunneltje (viaduct) in de Weena-onderdoorgang.
Ten oosten van (in de foto: boven) het stationsplein zie je enkele bouwketen. Ten westen van (onder) het stationsplein staat het Groothandelsgebouw.
Op het dak hiervan is het Kriterion-theater in aanbouw. Je ziet aan weerszijden hiervan, links de welbekende "Hooimeijer" neonreclame en rechts de "Rizla +"-dito.
Aan de westzijde van (onder) het Groothandelsgebouw, de betonnen afrit met daaronder het servicestation van Broedelet. De huizenblokken ten westen van het Groothandelsgebouw
liepen oorspronkelijk verder naar links door, waardoor het Weena hier een merkwaardig scherpe S-slinger moest maken. Die slinger zie je nog; maar de huizen die zo in de weg stonden,
zijn al afgebroken en er wordt hard gewerkt aan de rechttrekking van het Weena, richting Beukelsdijk. Overigens vond je tussen de verdwenen woonhuizen ook "de Teerfabriek".

De straat aan de onderzijde van de foto is de Henegouwerlaan. Je ziet dat de kruising met het Weena en de Beukelsdijk ongelijkvloers is. Dit is een van de viaducten van de eind
jaren 1930 aangelegde tunneltraverse. Het grote gebouw in de uiterste rechteronderhoek van de foto is het Opleidingsinstituut voor Vroedvrouwen. U-vormig in plattegrond, weet je nog?

We gaan terug naar de bovenzijde van de foto, nu de rechterkant. In de hoek zien we de Korte Lijnbaan, net gereed. Ten westen van (onder) de Karel Doormanstraat treffen we een
grote open leegte aan. Rechts het Schouwburgplein, dan het terrein waarop over een jaar of acht het muziekcentrum De Doelen zal staan. Ten westen van (onder) deze vlakte vinden we het Kruisplein. De tramsporen splitsen zich en er tussen in ligt riant de noodbioscoop Lutusca (van Lumière, Tuschinsky, Scala). Van de Korte Lijnbaan loopt langs het Schouwburgplein een onbebouwde straat langs Lutusca naar de kop van de West Kruiskade. Het kleine gebouwtje net boven de bioscoop was de poffertjestent De Gastronoom. Aan de westzijde van (onder) het Kruisplein zien we de opvallende ronde bouw van het Bouwcentrum. Links hiervan, aan het Weena, het tweede, gewoon rechthoekige gebouw van het Bouwcentrum.

Tot slot nog de woonwijk. De geknikte straat die grenst aan het Bouwcentrum is de Diergaardesingel. Ook de elegant gebogen straat met het D-vormig parkje aan het Weena heet Diergaardesingel, er zitten een paar merkwaardige bochten in deze lange straat! Eerst nu de straten die noord-zuid (op de foto dus links-rechts) lopen. Dit zijn van boven naar beneden:
Anna Paulownastraat (komt midden op het parkje uit); Drievriendenstraat (komt aan de onderzij van het parkje uit); Coolsestraat; Bloemstraat en Zijdewindestraat. Dat is de laatste voor de Henegouwerlaan. Nu de oost-west (boven-onder) straten. Van de Henegouwerlaan, twee blokken lang: de Akeleistraat. Even naar links, dan één blok lang, de Coolsedwarsstraat.
Iets naar rechts, een korte doorsteek naar de Diergaardesingel: de Singelstraat. Naar rechts, tussen de Drievriendenstraat en de Anna Paulownastraat: de Drievriendendwarsstraat.
Kijk ook eens naar de achterzijden van de huizen, bijvoorbeeld aan de Zijdewindestraat: allemaal voorzien van veranda's.

Rotterdam toen en nu