Het Stadscentrum.....in.....1962

1962
Even links van het midden van de foto zien we centraal het bekende husje gebouwen: Stadhuis, Hoofdpostkantoor, Beurs op de Coolsingel. Vlak eronder, aan de andere kant van de
Coolsingel, dat smetteloos witte gebouw, dat is de nieuwe Bijenkorf. Links daarvan, het Stadhuisplein en de Lijnbaan. Iets meer naar onder, de grote flats bij de Karel Doormanstraat.

Het Weena is nog vrij kaal, zeker aan de zuidzijde. Nog geen Hilton, nog geen Doelen. Wel al het Stationspostkantoor (half in de linkerrand van de foto),
de groep industriegebouwen tussen het Weena en het spoor, en het (eerste) Shell-gebouw bij de aansluiting met de Schiekade. Direct hierachter zie je het nieuwe
Station Hofplein en daar weer achter, heliport. Recht boven het Shell-gebouw en direct naast heliport, de overgeplaatste Energiehal.
Van links langs de bovenrand stroomt de Rotte ons beeld binnen. Bovenaan de Zaagmolenbrug, wat meer stroomafwaarts, de Noorderbrug.
Aan de rechterzijde van die brug, de Heineken brouwerij. Boven het Hofpleinlijntje en links van de Rotte strekt zich het Oude Noorden uit. Enkele namen:
de Noordsingel (evenwijdig aan het Hofpleinlijntje); het Zwaanshals (vanaf de linkerzijde van het Noordplein naar boven); de Tollensstraat en de Jacob Catsstraat
(beide op de foto vrijwel verticaal); de Eerste Pijnackerstraat (schuin wegbuigend naar de linkerbovenhoek van de foto).

Terug even naar het Shell-gebouw op het Hofplein. Ga je van hieruit op het Pompenburg onder het spoorviaduct door, kom je bij de splitsing Admiraal de Ruyterweg
(links aanhouden) - Goudsesingel (rechts). Ten noorden van de Goudsesingel strekt zich Crooswijk uit. De opvallend donkere sleuf is de Crooswijkseweg.
Meer naar rechts, bij die twee fraai oplichtende torens van de Koninginnekerk, loopt de Boezemsingel schuin naar de bovenrand van de foto toe.
De Goudserijweg verbindt beide. Juist boven de Zaagmolenbrug (zie boven) ligt het kale Schuttersveld aan de Schuttersweg bij de hoek Exercitiestraat.
Links en rechts van de Crooswijkseweg zien we het intensief bebouwde oude hart van Crooswijk.

Aan de Goudsesingel staat veel nieuwbouw, maar er zijn ook nog veel gaten te vullen. De hoogbouw die je ziet nabij de samenkomst van de Boezemsingel en de
Goudsesingel is de nieuwe Ammanstichting. Een tikkie rechts daarboven zie je de nieuwe rijen flats aan de Gerdesiaweg in de zon oplichten.
Het Oostplein ligt er kaal bij, zonder de molen "De Noord". Van hier naar rechts de Oostzeedijk. Je ziet het Boerengat (met Admiraliteitskade) en de brug tussen
Boerengat en Haringvliet. Het Haringvliet loopt ongeveer evenwijdig aan de rechterrand van de foto. Wat meer naar links kun je nog duidelijk de gedempte
Nieuwe Haven onderscheiden. Het terrein tussen Haringvliet en Nieuwe Haven is nog vrijwel kaal.

Je kunt mooi de Hoogstraat zien, van het Beursplein naar rechts, schuin omhoog lopend langs de nog ruïneuze Sint Laurenskerk, onder het spoorviaduct door, naar het Oostplein.
Hij kruist de Mariniersweg, die immers loopt van de splitsing met de Goudsesingel naar de kop van het Haringvliet.
Aan de zuidzijde van de Hoogstraat opnieuw nog grote gaten in de bebouwing. Maar daar wordt aan gewerkt, de bouwketen staan al klaar. Vlak boven het spoor,
een klein stukje links van de Laurens, dat felwitte gebouw, dat is de Spaarbank aan de Botersloot.

We gaan verder naar onder in de foto, dus naar het westen. In de rechterrand zien we nog juist het Witte Huis en een volledig kale Oude Haven.
Wip je daar onder het spoorviaduct door, dan zie je de Wijnhaven schuin naar links weglopen. Deze sluit aan op de kop van de Leuvehaven, die scherp
naar rechts uit beeld verdwijnt. Direct links van de Wijnhaven, een heel rijtje bankpanden aan de zuidzijde van de Blaak. Aan de noordzijde van de Blaak staan eenzaam
de eerste twee kantoortorens. Nog iets verder naar links, de nieuwe Steigerkerk bij de Vlasmarkt. Daaronder, aan de hoek Korte Hoogstraat met Blaak, het Gerzonpand.
Daar weer onder, het Schielandhuis en op de hoek met de Coolsingel, de HBU-flat met Café-Restaurant Erasmus ervoor.
Op de hoek Beursplein - Rodezand de nieuwe Vroom & Dreesmann.

Onder de Leuvehaven, de Schiedamsedijk met hoge flatgebouwen en de Philips-torenflat. Vóór die gebouwen, de Schiedamsevest met het Oogziekenhuis.
In de rechterrand van de foto is nog duidelijk de net voor de oorlog gedempte Schiedamsesingel herkenbaar.
De donkere sleuf die rechts naar de onderrand van de foto loopt, is de Witte de Withstraat. Bij de onderrand van de foto sluit deze aan op de Eendrachtsweg / Westersingel.

Volgen we de Schiedamsevest richting Coolsingel, dan komen we tegenover de Blaak bij het nieuwe Binnenwegplein, met de warenhuizen van onder meer H.H. de Klerk en Termeulen.
De donkere sleuf van het Binnenwegplein schuin links naar beneden is de (Oude) Binnenweg. Zie je de aansluiting op het Eendrachtsplein?
Vandaar naar links lopen de Westersingel en de Mauritsweg. Daar ligt weer een donkere sleuf, dat is de Van Oldenbarneveldtstraat. Volg hem maar naar het oosten,
dan zie je hoe hij voor de Bijenkorf uitkomt. Van het Binnenwegplein richting Weena zien we de Karel Doormanstraat.
Hieraan grenst het Schouwburgplein, met de grote kast van de Schouwburg. Nog wat verder naar het noorden, de toren van het Rijnhotel.

De grote pluk oude bebouwing in de linkeronderhoek van de foto is het Oude Westen. Dat enorme pand haaks op de West-Kruiskade is de oude Anthoniusstichting.
Iets verder naar links de Gouvernestraat. Boven de West-Kruiskade zie je de eerste huizen van de Diergaardesingel, die hier naar linksboven wegloopt.
Rotterdam toen en nu