Het Stadscentrum......in.....1946
1946
Desolaat ligt de "binnenstad" van Rotterdam er bij. Een overzicht van wat er desalniettemin nog staat. Achter het Stadhuis, aan het Haagseveer, het Stadstimmerhuis.
Van hieruit werd de Wederopbouw geleid. Langs de oostzijde van de Coolsingel, het Stadhuis, het Postkantoor, de Nieuwe Beurs met de lange flat er naast.
Aan de Meent zien we het kantoorgebouw Minervahuis 1, op de hoek van de Meent en Rodezand, uit 1937. Dit heeft de brand overleefd (betonskelet) maar het staat nog leeg en uitgebrand. Het woongebouw ernaast (Minervahuis 2) is de eerste nieuwbouw na het Bombardement, opgeleverd in 1942. Over de Delftsevaart de hefbrug in de Meent.
Daarachter een centrale-gebouw.

Een stuk verder naar het zuiden aan de Coolsingel, het Erasmus-huis en een stukje van de Oude Bijenkorf. Achter het Erasmushuis, aan de Korte Hoogstraat, het Schielandhuis en Gerzon.
Aan de westzijde van de Coolsingel, Hotel Atlanta en het gebouw Handel en Nijverheid van de Utrechtse Levensverzekering tegenover het Postkantoor......
(alsnog gesloopt na de oorlog om plaats te maken voor nieuwe bebouwing).
Tegenover het Erasmus-huis, de Rotterdamse Bank in aanbouw op de plaats van het hoofdgebouw van het Coolsingel Ziekenhuis. Men begon in 1941 aan de nieuwbouw, deze lag in 1946 al vier jaar stil. Even rechts van de Rotterdamse Bank zien we enkele intact gebleven bijgebouwen van het
Coolsingel Ziekenhuis aan de Van Oldenbarneveltstraat, onder meer het ketelhuis met schoorsteen. Hier tegenover begint, evenwijdig aan de Coolsingel, de (oude) Lijnbaanstraat.
Bij de kruising met de Aert van Nesstraat staat nog een plukje oude panden. Deze zijn na 1962 gesloopt.
De Lijnbaanstraat volgend naar het noorden (linksonder) komen we op de (oude) Kruiskade. We zien hier nog het oude stratenplan, met het Slagveld aan de kop van de Coolsingel en de
schuin naar rechts weglopende Kruiskade (loopt laag in de rechterrand uit de foto) en de schuin naar rechtsonder weglopende Stationsweg, die (onder de foto) uitkomt bij Station D.P.
(Delftsche Poort). Het huidige stratenplan met Hofplein en Weena is nog niet zichtbaar. Het plukje panden aan de Kruiskade nabij de Lijnbaanstraat is, van rechts naar links, Hotel Centraal,
Luxor theater en garage Ben Maltha. Aan de overkant van de Kruiskade, dicht bij de onderrand van de foto, de Inrichting voor Doofstommenonderwijs (de Ammanstichting).

Een stuk naar boven. Bij het spoorviaduct nabij de Hoogstraat, de muren van een volledig uitgebrande Grote Kerk (St Laurens).
Aan de andere kant van het viaduct staan enkele panden, waarvan het meest linkse de Gemeentebibliotheek aan de Nieuwe Markt is. Nu nabij de rivier. Rechts, eenzaam op de Boompjes, de oude Nederlandse Bank nabij de Rederijbrug over de Scheepmakershaven. Het pand werd al in 1947 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw van de Nederlandse Bank. Bij de aanlanding van de bruggen, twee huisjes panden op het Bolwerk en aan de Hertekade, beide ten zuiden van de Scheepmakershaven. Meer naar links het Witte Huis en aan de Wijnhaven een kort rijtje koopmanshuizen, tot aan het viaduct.
Aan het begin van de Blaak het bankpand van Mees & Hope uit 1933. 't Staat er nog steeds .... zij het niet meer als bank, maar als onderdeel van de Hogeschool Rotterdam.
Je ziet ook de overkapping van het oude Beursstation (later tot Rotterdam Blaak omgedoopt). Tussen het Haringvliet en de Oosterkade, tenslotte, is een rijtje koopmanshuizen blijven staan.
Nog wat verder naar het zuiden, zie je dat op het Noordereiland aan beide uiteinden ook grote delen van de bebouwing verdwenen zijn.

Rotterdam toen en nu