Kruidenierswinkel aan de Dijkstraat, jaren 1930

Bedrijven Indexpagina

Toegezonden door Arie Spek. Hij toont de winkel van zijn opa, Arie Spek, aan de vooroorlogse Dijkstraat nummer 87-a. In de deuropening zien we broer en zus Spek, de kinderen van Arie. Zus is Trijntje Catharina (Rina voor de klanten) en broer is Cornelis (Kees). De Arie Spek aan wie we deze mooie opname te danken hebben is de zoon van Kees.

Het loont de moeite, de foto eens nauwkeurig te bekijken. Het huisnummer rechts, van het benedenhuis, is 87-a; het nummer links is 87-b. De deur, geheel links, geeft dus toegang tot de boven de winkel liggende bovenwoning.

Trots staat op de linker winkelruit te lezen: "Kruideniers - Geldersche Waren". Het beeld wordt wat vertroebeld door de weerspiegeling van een naambord aan de overzij van de straat. Daar was kennelijk gevestigd: "...enfabriek Jac. J...".

Op het deurkozijn, bovenaan helemaal rechts, zie je twee van die typische "vergunning"-bordjes geschroefd. In ieder geval een tabaksvergunning, want er worden sigaren, sigaretten en pijptabak verkocht. Achter de rechterwinkelruit liggen deze produkten netjes, overzichtelijk en appetijtelijk uitgestald. Er hangt een fraaie afbeelding van een tevreden pijp-puffende roker in de etalage. We zien, dat er ook paardevleesch werd verkocht; vermoedelijk is dit paarderookvlees, gezien de "Geldersche" waren. Het lijkt niet voor de hand te liggen, dat er vers vlees werd verkocht. Het aanplakbiljet op de rechter winkelruit is helaas onleesbaar, we hebben ons uiterste best gedaan maar nee, 't gaf zijn geheimen niet prijs. Onder de rechter etalage, buiten tegen de pui, een geëmailleerd reclamebord voor Kahrel's Thee.

Onder de linker etalageruit zie je ook een groot geëmailleerd reclamebord, nu voor Van Nelle. Dit was boven rood, onder geel. Meestal stond er onderop "Pakjes Koffie" of "Gebroken Thee". Merkwaardigerwijs staat er op het bord hier helemaal niks ....

Er valt nog meer te vertellen over Arie Spek en zijn winkel. Namelijk -

Arie Spek was oorspronkelijk van beroep katoendrukker. Inderdaad, da's heel wat anders dan kruidenier .... Hij werkte aan de Tapijtfabriek "Werklust" aan de Beneden Oostzeedijk. Deze fabriek behoorde tot de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken. Kort na 1938 werd de vestiging aan de Oostzeedijk overgeplaatst naar Moordrecht. We hebben een foto uit 1938 opgeduikeld.

Terug nog even naar de Dijkstraat. De winkel van de familie Spek werd bij het Bombardement getroffen. Grote delen van de Dijkstraat en de omringende straten, zoals de Speelmanstraat en de Rubensstraat ondergingen hetzelfde lot. Kees Spek startte opnieuw in een winkel aan de Ægidiusstraat. Er waren echter veel concurrenten, zodat Kees de winkel in 1949 opgaf. Hij ging werken bij "De Rotterdammer" en later bij de N.R.C.
Rotterdam toen en nu