Een Melkslijter in de Agniesestraat, circa 1930......

Bedrijven Indexpagina

De melk werd aan de deur bezorgd, destijds. Op de bakfiets staan twee grote en twee kleine melkbussen. Op beide grote bussen staat "melk". Voor de linker melkbus zie je de maatkroes waarmee de melk voor de klanten werd afgemeten. Voor de rechter melkbus staat een rijtje van 4 beugelflessen met wipsluiting en een caoutchouc ring oder de dop. Tussen de melkbussen zien we een houten kist met deksel. Hierin bevonden zich pakken koffie en thee. Dat blijkt wel uit het bordje dat op de bakfiets staat: "Fijne melange". Op de zijde van de kist staat: "Aangesloten bij het Centraal Melkcontrolestation".
Zo wist je zeker dat de melk T.B.C.-vrij was.

De winkel achter onze melkboer verkocht eveneens zuivelprodukten en koffie en thee. Kijk maar naar het emaille bord: "Van Nelle's Gebroken Thee" en naar de reclamestandaard achter de rechter winkelruit: "Van Nelle's Koffie". Een tweede reclameplaat is van "Lotus". Is dat wellicht cacao? Op de ruit is geschilderd: "Natuurboter en Margarine en blocks".

Merken we tenslotte nog op, dat dit een hoekwinkel is met de toegang op de hoek - een zeer gebruikelijke bouwwijze in die tijd - en dat de woning rechts van de winkel een sousterrain heeft. Ook dat was zeer gebruikelijk.

Deze melkboer is voor mij een goede bekende geweest. Dit is Leen de Bloois. Op de achtergrond van de foto ziet u de melkwinkel van De Bloois, die gevestigd was op de hoek van de Wateringhestraat en de Agniesestraat, op nummer 76. De melkwinkel werd merendeels door zijn vrouw bestierd, soms met behulp van een winkeljuffrouw. Het echtpaar had geen kinderen en de zaak werd begin jaren 1950 overgedaan aan de heer Van Baalen.
Waarom ik Leen zo goed ken? Mijn vader - A. van der Sijs - had op de hoek van de Agniesestraat en de Heemsteestraat een broodbakkerij. De Bloois bezorgde vanaf 1925 (in welk jaar mijn vader de bakkerij van de fa. Groen overgenomen heeft) tot het begin van de jaren 50 melk voor het bakken van melkbrood (er stond dan "MB" aan de onderkant van de broden). Ik kan me volgend geval nog goed herinneren. In de crisisjaren (zeg 1935) kostte de melk maar een paar cent per liter. Mijn vader had altijd aan één bus genoeg voor de bakkerij. Op een dag had De Bloois een bus over, die hij probeerde aan mijn vader te verkopen. Nu was melkbrood toch al duurder dan waterbrood en voor een extra bus melk had m'n vader derhalve geen enkele belangstelling. De Bloois schudde toen mistroostig zijn hoofd en heeft zuchtend de melk maar in het riool laten weglopen. Van milieuvervuiling had niemand ooit gehoord en een koelcel had de goede man niet.
Bakkerij A. van der Sijs bestond vanaf 1925 tot begin 1963. Bij gebrek aan opvolging werd de zaak verkocht aan Van der Meer & Schoep, die er een z.g. "koude" bakkerij van maakte. Bakker Van der Sijs was gespecialiseerd in Drentse stoeten (rond krentenbrood), wat op een bord in de etalage vermeld stond. Helaas is dit bord ooit verdwenen.
Rotterdam toen en nu