Het Calandmonument - 1936 - 2000.....

Index Kunst in Rotterdam

De Waterstaatsingenieur Pieter Caland stond aan de wieg van de Nieuwe Waterweg - iets waarvoor Rotterdam hem wel dankbaar mag wezen.
Zonder Waterweg geen Rotterdam, zouden we even willen simplificeren.
Rotterdam was hem ook dankbaar. Bij het vertrek van burgemeester 's Jacob in 1906 werd er door de burgerij geld bijeengebracht voor een afscheidsgeschenk, dat door de burgemeester werd bestemd voor de bouw van een monument voor deze (voor Rotterdam) zo belangrijke ingenieur.
Zo kwam dat daar dan te staan aan het eind van de Coolsingel, recht voor (aan de ene zijde) het Coolsingel Ziekenhuis en (aan de andere zijde) de Passage.
Het monument sloeg aan bij de bevolking, het had ze hun eigen geld gekost, nietwaar, en de omgeving kreeg al snel de officieuze naam "Calandplein". Het monument werd een geliefd trefpunt voor jong en oud: winkelende dames spraken er af, verliefde stelletjes ook en de jeugd was er des zomers niet weg te slaan. Er stroomde fris water uit de fonteinen en er zat een mooie badkuip omheen.
Kon je lekker in pootje baden. Meer had je eigenlijk toch niet nodig om je gelukkig te voelen?

Het Calandmonument in nuttig gebruik, op het Calandplein aan de kop van de Coolsingel, in 1936. Op de achtergrond de Stadhuistoren en daarvoor, het Hoofdpostkantoor. Op de voorgrond, Rotterdamsche jeugd. Heb je trouwens die hoepel gezien van het meest rechtse knaapje? Hij had net nog de juiste leeftijd om te hoepelen, de andere knapen waren daar eigenlijk al wat te oud voor.

    

Nu staan dingen in Rotterdam nogal es gauw in de weg en dan worden ze gesloopt, of - in een gunstiger geval - ze worden verplaatst.
Zo ook het Calandmonument.
In 1938 verdween het van het drukke, levende Calandplein naar het stille, haast doodse Veerplein of, zo je wilt, de Veerkade.
Hier werd het zorgvuldig heropgebouwd en hier staat het nog steeds. Het monument ziet er prachtig uit en het is er nog steeds even stil als altijd.

Het Calandmonument in z'n volle glorie op het Veerplein, in juli 2000.

Het Calandmonument in wat meer detail. Je zou je toch haast in 's-Gravenhage wanen, zo'n plechtstatige dooje boel is het hier.
Gelukkig is het op de Nieuwe Waterweg heel wat drukker ....

Rotterdam toen en nu