Appartement van Joop van Loon in Feijenoord ingericht als museum

Mijn Herinneringen Index

Johan Willem van Loon is 8 december 2011 op 82-jarige leeftijd overleden......

Radio’s, grammofoonplaten en wandborden van Huis van Oranje sieren de wanden

Van onze rotterdam010-verslaggever

Verzamelen doet Johan Willem (Joop) van Loon al sinds hij kan lopen. Geen suikerzakjes of postzegels, maar zaken als grammofoonplaten, platenspelers in alle soorten en maten, radio’s en noem maar op. Zijn woning in de Rotterdamse wijk Feijenoord is er helemaal mee ingericht en die mag zo zoetjesaan een museumwoning worden genoemd.

‘Er komen af en toe mensen bij me op visite en die vinden het maar troep, ouwe rotzooi,’ vertelt de 76-jarige verzamelaar én kenner van de passagiersscheepvaart waarbij hij in zijn jonge jaren kort heeft gevaren. ‘Maar ik voel me er heerlijk bij, met al die spullen om me heen,’ lacht hij breed en onder het genot van koffie met appeltaart.

Zonder meer bijzonder is zijn collectie van ruim vijftienduizend speelplaten, wasrollen en zelfs de eerste kleine grammofoonplaten vanaf 1877. Van Loon heeft alles vanaf het eerste uur, van elke eerste persing heeft hij er wel één. Bijvoorbeeld ook van Annie de Reuver, The Skymasters en Coleman Hawkins uit 1935. Geregeld wordt zijn hulp ingeroepen door omroepen als ze een bijzondere grammofoonplaat zoeken.

Van Loon hoeft na zo’n verzoek niet eens na te denken: hij is wat muziek en grammofoonplaten betreft een wandelende encyclopedie. Zijn collectie is dusdanig gerangschikt dat hij zonder enige mooie er het gezochte exemplaar uit tevoorschijn haalt.

Alle kamer van zijn huis herbergen de mooiste exemplaren van zijn verzameling. Radio’s in de slaapkamer, foto’s van schepen op de muren van het toilet, historische sigaren en hoorngrammofoons in de huiskamer en boeken in de achterkamer. Voorts is er nog een werkkamer waar hij spullen opknapt en aan alle wanden hangen borden en beeltenissen met een portret van leden van het Koninklijk Huis.

Delen van zijn verzameling liggen ook opgeslagen in twee pakhuizen elders in Rotterdam. ‘Thuis kan ik het onmogelijk allemaal opbergen. Daar is mijn huis echt te klein voor.’

Zelf vindt hij zijn verzamelwoede niet bijzonder. ‘Dat is mijn grote hobby,’ vertelt hij. ‘Die is meegegroeid met mijn werk als verkoper van 2 e hands boeken en grammofoonplaten. Halverwege de jaren vijftig opende ik mijn winkel op de hoek van de Bloemfonteinstraat en de Paul Krugerstraat. Bijna vijftig jaar heb ik daar mijn handel kunnen inkopen en verkopen. Het was een groot huis met een enorme kelder en daar was voldoende ruimte om mijn verzameling overzichtelijk op te bergen. Ik moest eruit omdat het werd afgebroken.’

Bijna zestig jaar staat Joop van Loon op de markt: nog steeds, maar alleen nog op zaterdag op de Centrummarkt. Tussendoor geniet hij van het leven, samen met zijn vriendin. Vorig jaar hebben de twee een zeecruise gemaakt met passagiersschip Rotterdam. De stoffelijke bewijzen als een miniatuur van het schip en diverse foto’s staan en hangen eveneens in zijn (museum)woonkamer.
Joop van Loon in de met koninklijke tegels opgesierde serre van zijn woning met een bijzondere grammofoonplaat van Annie de Reuver.
Uit de wasrol (linkerhand) kwam muziek en ook redelijk geluid uit het singeltje van bakoliet uit de negentiende eeuw.
Grammofoonspelers in alle soorten en maten zijn in de woonkamer te bewonderen.
Joop van Loon kijkt er elke dag nog met plezier naar.
Ook de keuken is opgesierd met allerlei pronkstukken van zijn verzamelwoede.
Op de voorgrond een brok nostalgie in de vorm van een sigarenkist met heuse inhoud.
Een miniatuur van passagiersschip Rotterdam siert de kamer,
evenals daarachter een ‘statiefoto’ van Joop en zijn vriendin gemaakt op het schip.
Filmprojectors, affiches en veel boeken in de knutselkamer van Joop van Loon.
Daar repareert hij ook zaken die wat gammel dreigen te worden.
Vijftig jaar woonde en werkte Joop van Loon schuin tegenover de St.-Franciscuskerk in de Afrikaanderwijk
en hij koestert daar foto’s en een schilderij van.
Miniatuurtreinen, bedrukte busjes en een van de allereerste hoorngrammofoons sieren weer een andere kast in het huis.
Radio’s in alle soorten en maten aan de wand van zijn slaapkamer doen Joop van Loon niet uit zijn slaap houden.
Bij wijze van ‘welterusten’ geeft hij ze een knipoog.
Door zijn appartement heen hangen overal aan de muren wandborden en andere beeltenissen van leden van het Koninklijk Huis.
In weer een andere kast in weer een andere kamer staan ook tal van zaken en boeken uitgestald die Joop van Loon
na aan het hart liggen.
Dit is maar een klein deel van zijn trots: de bijzondere platencollectie van ruim 15.000 exemplaren, waar er niet een aan ontbreekt.
Zelfs in het kleinste kamertje hangen bijzondere foto’s van bijzondere passagiersschepen aan de wand. Joop van Loon kijkt er met genoegen naar als hij even op de ‘doos’ moet vertoeven.
Rotterdam toen en nu