Herinneringen aan de Aegidiusstraat.....door Kees Ruitenberg.....

Rubriek Index

Ik ontving deze herinneringen rond de Aegidiusstraat van Kees Ruitenberg......

Kees en zijn zusje met op de achtergrond de Oudedijk.......

Aegidiusstraat  39B, dat is de plek waar ik op 31 januari 1948 het levenslicht aanschouwde.

Het was in die net-na-oorlogse tijd natuurlijk inwonen. Bij opa en oma van vaderskant en een over-grootmoeder, opoe,  genoemd.
De weduwe van Staveren-Vilerius, door reumatiek aan huis
gekluisterd. Voor mij een uitkomst, heb als kleuter uren bij haar op schoot gezeten en me laten voorlezen uit de bijbel, bruintje-beer, en verhalen over ons koningshuis en over die boze duitsers.

Inderdaad ze sprak over "duitsers",  die waren in 1944 binnen geweest om mijn vader te zoeken, maar die zat aan de overkant weggekropen in het pakhuis van Reijer de Hartog aldus het verhaal van opoe. Duitsers zei ze zoals ze ook sprak over "Willemientje" als ze de koningin bedoelde.
De rest van de familie sprak altijd over moffen of die "rotmoffen"  en dat is voor zo ver ik me kan herinneren nog heel lang zo gebleven.

Kan me vreemd genoeg nog heel veel uit de tijd, vroege jaren '50 herinneren.

Een groenteboer 'Kruters" de fietsenmaker Wim Cederhout, de slager Maters, de schoenmaker Frans Plomp en op het hoekje met de Oude Dijk de smederij van Fa. G.& L. de Goederen.
Een klant van mijn vader die als handelsreiziger bij van Eyle en Ruygers op het Achterklooster in dienst was. En niet te vergeten de waterstoker om het hoekje, de naam ben ik kwijt.

Eigenlijk woonde onze hele familie in Kralingen; ouders van mijn moeder, Wout en Neeltje Christan, in de Helenastraat 5b, ernaast woonde later mijn tante Rien  een zus van moeder, met haar man Jan Molenaar.
Op de Jericholaan een neef van vader en op de Oost- Zeedijk een broer van opa met vrouw en twee zoons
Leen en Aad, de laatste heeft voor zijn  deelname aan het verzet in 1952 posthuum een hoge onderscheiding gekregen. Hij wordt ook meerdere malen genoemd in het boek van J.L. van der Pauw "Guerilla in Rotterdam".

Mijn vader die net als iedereen in die tijd behoorlijk rookte haalde zijn sigaretten altijd bij goede vrienden, Jaap en Marie van de Berg in de IJsclubdwarsstraat later hadden ze ook een reisbureautje. En nog later verhuisde de zaak naar de Oude Dijk ik meen op het hoekje met de Jericholaan.
Ik sprak daar "tante Marie" nog een keer eind jaren "70 toen ik bij toeval in Rotterdam was. Ze kende mij nog en een net binnenlopende buurvrouw eveneens, dat was voor mij een leuk moment wat mijn hele dag goed maakte. 

Leuk om te vertellen is misschien ook het verhaal van papa's eerste autootje, een Renault 4CV, al snel omgedoopt tot de mokka taart, vanwege de kleuren licht en donkerbruin. Het kenteken heb ik nog ; H 42876, leuk detail is dat het was afgegeven op naam van de eigenaar, de werkgever dus, met als adres Boompjes 64, een adres dat na bezoek van eerder genoemde "duitsers" in mei 1940 niet meer bestond.
In ieder geval was het  Renaultje niet helemaal kosher want later bleek dat het enige tijd in het water had gelegen,  de binnenrotte, werd er verteld. Hier na kwam dus door aanhoudende pech een ander voertuig, een Ford Prefect.
Toen ik met pa een eindje ging rijden en hij plotseling in de remmen moest voor een andere weggebruiker en ik dus omdat ik lekker voorin zat met mijn kop tegen de voorruit sloeg en in huilen uitbarstte, hoorde ik allerlei nieuwe woorden die ik nog niet had geleerd op de kleuterschool.

De troost was een ijsje van Jamin , ik dacht Lusthofstraat of zat die op de Oostzeedijk ?
Trouwens van die kleuterschool kan ik me niets herinneren.

In 1952 verhuisden we naar Zuid, de Bas Jungeriusstraat 260 B. Een rijtje (toen)nieuwe huizen.
Het blok liep van het kruispunt met de Verschoorstraat tot de Brielselaan.
Mijn grootouders verhuisden ik meen in 1954 of 1955 naar de Pannekoekstraat waar toen ook allemaal nieuwe huizen
waren gebouwd.

Toen we zelf naar Oostvoorne verhuisden in 1956, wat ik al eens op ergens anders op dit forum beschreef, heb ik er nog vaak gelogeerd in de vakanties en mocht dan altijd met oma de stad in, vaste prik, Vroom & Dreesman, de Beijenkorf en natuurlijk het hoogtepunt van de middag de Cineac !

Voorlopig genoeg maar ik weet nog veel meer, graag wil ik nog eens iets schrijven over Zuid maar ook over het Kruininger Gors waar ik hele goede herinneringen aan heb.

Kees Ruitenberg, wonend in Ooltgensplaat met een Rotterdams hart ! 

Reacties kunt u richten aan Kees Ruitenberg 

Rotterdam toen en nu