Diverse Herinneringen.....2

Zo was het vroeger op de Vischmarkt........
Rond 1910, toen Henri Berssenbrugge deze foto maakte, was het gebruik van hondekarren nog een algemeen geaccepteerde zaak. Vooral in de binnenstad rond de Zandstraat waren de karren volop in gebruik.
Alleen de welgestelden konden zich rond 1900 het bezit van een bokkewagen veroorloven. Onder het wakend oog van enkele begeleiders maken vier Rotterdamse jongetjes tegen een vergoeding kennis met het speelgoed van de rijken: de bokkewagen.

Boven een mosselvrouw aan de oostpoort, gefotografeerd door Henri Berssenbrugge, onder een kraampje bij het Beursstation.

Bij de oostpoort, aan de Kolk, op de Nieuwe Markt: overal kwam men rond de eeuwwisseling de mosselvrouwen met hun kraampjes tegen. Rond 1850 waren er al zo'n vijftig standplaatsen te vergeven en dat aantal nam daarna nog toe.

Appelenverkoopsters op de markt aan de Goudsesingel.
De foto is omstreeks 1910 gemaakt door Henri Berssenbrugge

Een luciferverkoopster rust even uit op de trden van het Krattenbruggetje over de Delftsevaart.

Een grote groep Rotterdammers trachtte op alle mogelijke manieren vóór de oorlog aan werk te komen. Een heel leger van colporteurs in stofzuigers, kleden en dubieuze 'luxe artikelen' bevolkte de stad.
Ook als reclameverkoper kon er, zo nu en dan, een centje worden verdiend. Een ploeg mannen zet zich hier in slagorde om het bekende Vim-schuurmiddel aan de man te brengen.
Rotterdam toen en nu