Mijmeren over vervlogen jaren.....

Mijn opleiding tot Radio-Telegrafist bij de Verbindingsdienst Korps Mariniers

Pagina 1

Aad van der Meulen Index


 
Inleiding

Nadat ik na de lagere school een aantal jaren op de Ambachtsschool en daarna op de U.L.O. onderwijs had genoten moest ik door omstandigheden thuis, in 1948 de school verlaten en gaan werken. Na een aantal banen zoals matroos op een sleepboot, leerling banketbakker bij de CoŲperatie Vooruitgang en machinebediener in pepermuntfabriek Ten Hope kwam ik terecht bij R.S. Stokvis & Zonen. Daar werd ik, naast portier Jan Blonk, hulpportier en later werd ik te werk gesteld als jongste-bediende op de Buitenlandse-Expeditie.

Het jaar 1952 was inmiddels ver gevorderd toen er in de dagbladen advertenties van Marine, Leger en Luchtmacht verschenen met de opwekking om dienst te nemen en een technische opleiding te volgen:

Wordt Radio-Radarmonteur, Wordt Elektro-monteur, Wordt Radio-Telegrafist.

Dat leek mij wel wat want dan kon ik alsnog een vak leren. Bij de Luchtmacht en de Landmacht was zulk personeel nodig maar mijn voorkeur ging uit naar Radio-Telegrafist bij de Marine. Ik meldde mij aan bij het Ministerie van Marine in Den Haag waar bleek dat mijn vooropleiding voor dit dienstvak bij de Marine niet toereikend was. Maar ik had geluk vertelde men mij. Nog maar kortgeleden, op maandag 23 juni 1952, was de Verbindingsdienst van het Korps Mariniers opgericht. Daar kon ik, als ik werd goedgekeurd, wŤl aangenomen worden. Toen in het M.O.C.  (Marine Opkomst Centrum) te Voorschoten bleek dat ik geschikt was voor de opleiding tot Radio-Telegrafist bij de Verbindingsdienst, heb ik voor 6 jaar getekend. De bezoldiging destijds was Fl 61,00 per maand. Ik popelde van ongeduld om met deze opleiding in Amsterdam te beginnen maar voorlopig was het zo ver nog niet.

Na de E.M.V. (Eerste Militaire Vorming) bij de A.M.D. (Afdeling Mariniers Doorn) en de hulp die door ons geboden werd tijdens de watersnoodramp van Februari 1953, volgde een zeer leerzaam en avontuurlijk jaar op het vliegkampschip Karel Doorman.

                

Eerste Hoofdstuk
 

Dus zoals gezegd een zeer leerzaam en avontuurlijk jaar op de Karel Doorman alwaar ik ter voorbereiding tot plaatsing op de Verbindingsschool, werd ingedeeld bij de Radio-Radarmonteurs. Onder hun leiding verrichtte ik verschillende werkzaamheden zoals het plaatsen van een B 40 communicatie-ontvanger en een versterker met luidsprekers in de ziekenboeg, zodat de patiŽnten daar naar muziek konden luisteren. Zodoende deed ik alvast wat practische ervaring op. Ook deed ik wachtdienst in de Amusements-Radio waar verzoekplaten voor de bemanning werden gedraaid. Deze detachering duurde van 5 November 1953 tot 4 September 1954. Na uitrouleren op 4 september 1954, ging ik tijdelijk terug naar Doorn. De andere jongens van klas 43 zwermden na de Karel Doorman uit naar West-IndiŽ en Nieuw-Guinea.

     


Tweede hoofdstuk....
 

Eindelijk was het dan zover. 4 October 1954 werd ik op de Verbindingsschool in Amsterdam geplaatst waar ik na inrouleren een bed en een kast kreeg aangewezen op de slaapzaal Ė het gebouw naast de school - en ingedeeld in klas MV 18, (Mariniers Verbinding Klas 18). Dat was voor mij het moment dat mijn grote wens in vervulling ging: de opleiding tot Radio-Telegrafist, (Marinier Verbindingsdienst), een opleiding die duurde tot 19 September 1955. 

Jaren later, in de jaren 1970, zijn deze historische gebouwen vanwege de bouw van de IJ-tunnel gesloopt.

 

           
In dit gebouw begon het grote avontuur waarvoor ik had dienst genomen....
 

Onze instructeur in MV 18 voor de opleiding was Sergeant der Mariniers V.D. Berkman, die zijn verbindingsopleiding bij de U.S.M.C. in Amerika had gevolgd.
Al snel in october 1954 - korte tijd nadat ik in Amsterdam met de opleiding was begonnen Ė ging het eczeem dat ik aan beide handen had, ontsteken.
Ik kreeg hoge koorts en werd daarom opgenomen in het Marine Hospitaal te Overveen. Die opname heeft een paar weken geduurd en het was daar dat ik het bericht kreeg dat ik per
1 October 1954 was bevorderd tot Marinier 1e klas. Dat gebouw is jaren later door brand verwoest.

Marine Hospitaal Overveen. Later door brand verwoest

       

Aad van der Meulen Index

Rotterdam toen en nu