Hoorspelen....... door Aad van der Meulen......

Aad van der Meulen Index

Hoorspelen; die mooie traditionele, weet u het nog ?

Helaas, die tijd is voorbij (luister naar mijn geluidscollage RCP 2). Maar er zijn nog een groot aantal hoorspelliefhebbers die op alle mogelijke manieren proberen aan hoorspelen te komen.
Daar ben ik er één van. Ik bezit er meer dan 1500.

In 1965 kreeg ik een tape-recorder in mijn bezit en vanaf die tijd heb ik radio-programma’s opgenomen. Hierdoor is een schitterend geluidsarchief ontstaan, een schatkamer vol muziek, kleinkunst, poëzie, hoorspelen, documentaires, etc. Ik ben één van de gelukkigen die - onafhankelijk van de Hilversumse omroepen - op elk mij uitkomend tijdstip kan luisteren naar een hoorspel of muziek van mijn keuze. Voor de omroepen ben ik als hoorspelliefhebber en verzamelaar blijkbaar interessant geworden, want ik heb al verscheidene interviews achter de rug. Voor de Humanistische Omroep, opgenomen in de studio van Peter Kroon en uitgezonden op 14 augustus 2001, de AVRO, de VPRO, Omroep Brabant, het voormalige Talk-Radio; allemaal hebben ze voor hun radioprogramma’s gebruik gemaakt van mijn verhaal, dat in feite het verhaal is van alle hoorspel-liefhebbers. De NCRV, bij monde van Rik Felderhof, vond het dusdanig interessant, dat er een onderdeel voor ‘De Stoel’ van is gemaakt. Dat werd uitgezonden op 12 december 2002. Na uitzending van één van die programma’s werd mij gevraagd een verhaal te schrijven voor het blad Aether, van het Omroepmuseum. Dat verhaal is geplaatst in aflevering 63 van april 2002. In aflevering 78 van januari 2006 wederom een verhaal in Aether. En ook een interview voor de Fonorama-cd van de NVG, jaargang 46, 2005/2006, nr. 2. In het blad Nestor van de KBO van november 2007 een kort maar interessant interview.

Alle reacties die ik na uitzending van de verschillende programma’s heb mogen ontvangen waren unaniem zeer positief. Hieruit blijkt dat veel mensen nog van het hoorspel houden, die prachtige vorm van Radio-drama, dat ons is ontnomen. Het is nationaal erfgoed en reeds betaald door de belastingbetaler. We weten welke argumenten de Hilversumse omroepen aanvoeren: ‘Te duur en er zijn te weinig luisteraars’. Maar laat het een minderheid zijn dat van het hoorspel houdt. Het is echter wèl een groep luisteraars die ook recht heeft op programma’s waar zij plezier aan zouden kunnen beleven zoals de hoorspelen die in het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid (het voormalige NAA) ‘veilig’ liggen opgeslagen en waarvan een aantal nu op cd voor veel geld te koop zijn. Maar deze – oudere - groep luisteraars wil ook programma’s met lichte muziek uit hun jeugd. En zie daar:

Dankzij het initiatief van Omroep MAX  bedient nu ook de publieke omroep weer dagelijks de oudere luisteraars met muziek uit de lang vervlogen tijd van hun jeugd, maar ook met informatieve programma’s op Radio 5-Nostalgia, (voorheen Hilversum 5 en daarna Radio 747AM). Een rechtvaardig besluit met groot succes, de luistercijfers bewijzen het! En het in stand houden van programma’s als deze is ook een (in de meeste gevallen postuum) eerbewijs aan vergeten artiesten en acteurs. Mensen die generaties lang met hun programma’s de luisteraars hebben vermaakt.

Zij zijn gelukkig, na lange tijd, weer te beluisteren. Hoewel; sinds de muziek  voor 50 plussers van Hilversum 2 naar Hilversum 5 is overgeheveld, is dit nog mondjesmaat.

De programmering doet niet meer onder voor die van de grote hoeveelheid andere lawaaizenders op de AM en FM band. Het is lang geleden dat Toppers van Toen een zender was voor de ouderen. Ik luister al niet meer naar Radio 5.

Maar ook door Vereniging De Gouden Mix, waarvan ik lid ben geweest, werd door liederen en sketches in de voorstellingen van de eerste twee shows  een aantal van deze artiesten uit de vergetelheid teruggehaald. Deze vereniging treedt met groot succes op voor o.a. verzorgingstehuizen, KBO-afdelingen en de De Zonnebloem in de regio Brabant. De eerste show was getiteld Jong van Hart; is 80 keer uitgevoerd.

De tweede show was getiteld:

De Radiojaren; is 61 keer uitgevoerd.

  

 

 

Als de omroepen nu ook nog  de mooie traditionele hoorspelen zouden gaan uitzenden bijvoorbeeld zoals destijds in het avondvullende A.V.R.O - programma ‘De Radioscoop’, dan zou het helemaal compleet zijn. En dit dan in de plaats van de hedendaagse onzin, dat als Hoorspel wordt gepresenteerd. Pure zendtijdverspilling.

De honderden geluidsbanden (spoelen) die ik in de loop der jaren in mijn bezit heb gekregen geven mij de mogelijkheid om, met het materiaal dat ik daar op vind, mooie geluidscollages op cd te maken. Dat betekent dat ik heel veel uren besteed aan luisteren en kopiëren. Voordat ik een collage van 80 minuten helemaal klaar heb, is er ongeveer een maand mee heen gegaan. Veel werk maar zeer dankbaar ! Ook over deze geluidscollages krijg ik zeer positieve reacties. Een aantal ervan zijn opgenomen in de catalogus van de audiotheek voor blinden en slechtzienden VISIO, in het archief van het Instituut voor Beeld en Geluid (voorheen NAA) en in de bibliotheek van de NVHR

(De Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio). Het Rotterdams Radio Museum heeft de eerste twee (RCP 1 en RCP 2) in haar bezit. Het maken van deze geluidscollages geeft mij veel voldoening.

Ook de apparaten, waarop de programma’s die ik voor deze collages gebruik te beluisteren waren, verzamel ik: historische radio’s, gramofoons, band-recorders, etc.

Heeft u misschien nog één of meer van die apparaten en/of ook 78-toerenplaten in uw bezit ? Ik neem ze graag in mijn verzameling op.

Mijn Radio Collins Programma’s (Rcp) op cd
RCP 1   De Uitvinding van Radio door Guilielmo Marconi
Het inleidende verhaal verteld door Paula Majoor en Aad van der Meulen.
Beeldt in 80 minuten uit wat er met het schitterende medium Radio mogelijk was en is.
RCP 2   30 augustus 1998 – 30 augustus 1999 ~ In Memoriam het Hoorspel, ondertitel: Hoorspelen….Weet u het nog? Afl. 1. Is ontstaan een jaar na beëindiging van de reguliere uitzending van Hoorspelen door de Hilversumse Omroepen.
RCP 3   Toen onze Nederlandse Radio nog ~Hilversum~ heette. Een leuke collage met aan- en afkondigingen en Nederlandse muziek. Ontstaan uit protest dat de roepnaam Hilversum is vervallen. Is te vergelijken met NAR. (Zie onder).
RCP 4   Hoorspelen….Weet u het nog? Afl. 2. Speciaal vervaardigd voor de Hoorspeldag op 9 maart 2002.Voor de aanwezige acteurs en regisseurs een hoorspelfragment uitgezocht waar zij in meespeelden of regisseerden.
RCP 5   Reportage van de hoorspeldag op 9 maart 2002 in school de Elckerlyc te Hilversum.
RCP 6   Reportage van de hoorspeldag op 14 september 2002 in kerk Quatre Bras te Hilversum. (dubbel-cd)
RCP 7   Reportage van het jubileum van de audiotheek van Visio op 1 maart 2002 in het Elizabeth Kalishuis te Huizen. (dubbel-cd)
RCP 8   Hoorspelen….Weet u het nog? Afl. 3.
RCP 9   Hoorspelen….Weet u het nog? Afl. 4.
Dubbel-cd met een herinnering aan Lex Braamhorst, omroeper en programma-maker voor AVRO-Radio, in de tijd dat onze Nederlandse Radio nog Hilversum heette.
RCP 10   1963 – 2003 40 jaar Fm-Multiplex Stereo ‘Geef ze de Ruimte’ Een programma van de Nederlandse Radio Unie t.g.v. de ingebruikname van de stereozenders Smilde en Markelo in 1969.
Een greep uit de door mij vervaardigde muziek-cd’s:
NAR (Nederlandse Artiesten Revue), muziek en leuke sketches uit deze radio-programma’s. Een serie van 15 cd’s.
Duitse Dansorkesten uit de jaren 1930 en 1940 met o.a. Zarah Leander en
Ilse Werner. Maar ook--- Bob Scholte --- Louis Davids --- Jean Pâques --- Jean van Libergen --- Victor Silvester --- Joseph Schmidt.

Engelse Dansorkesten jaren ’30 en ’40. --- Jukebox Saturday Night met Amerikaanse Dansorkesten uit de jaren 1940 – 1960.
Franse chansons --- AVRO’s Bonte dinsdagavondtrein: Extra editie t.g.v. het
40-jarig Radio-jubileum van Snip & Snap (1937 – 1977).
Parels der lichte muziek, schitterende muziek in stereo. Reeds 50 afleveringen
Als in ons hart een lied weerklinkt (als NAR). Het maken van deze cd’s is lopende.
Prachtige Klassieke muziek (fragmenten). Operafragmenten
Muziek voor december – Kerstmis. 2 afleveringen met heerlijke muziek.
Kortom, te veel om op te noemen.
 
Naar de hoorspelen en de muziek uit mijn jeugd (de jaren 1940 - 1960) die jaren geleden werden uitgezonden via de Aethergolven van Guilielmo Marconi – en door mij op geluidsband werden opgenomen - luister ik altijd nog met veel plezier.
Als de tijd mij wordt gegeven zal ik nog vele andere geluidscollages laten volgen. De muziek-cd’s bevatten een decor van hartverwarmende muziek uit vervlogen tijden en geven 80 minuten luisterplezier.
 
In voorbereiding maar duurt nog even:
‘De Uitvinding van de Telefoon door Alexander Graham Bell’.

         

 

 

Het is waar je van houdt......

Een paar van de Hoorspelmappen in de schatkamer van Radio Collins

 
Rotterdam toen en nu